25 Φεβρουαρίου 2021

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Αναφορικά με την εισαγωγή ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να συμφωνούν, ωστόσο ορισμένοι θεωρούν ότι θα πρέπει προηγουμένως να διευθετηθούν το επόμενο διάστημα σημαντικά ζητήματα, όπως π.χ. ενδεχόμενα νομικά προβλήματα.

Προ ημερών το Συμβούλιο Δεοντολογίας που συμβουλεύει τη Γερμανική κυβέρνηση σε θέματα ηθικής, εκφράστηκε ξεκάθαρα κατά. Την ίδια ώρα όμως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και ελλείψει ευρωπαϊκού συντονισμού, κινούνται αυτόνομα στο μείζον αυτό ζήτημα, δημιουργώντας προφανή τετελεσμένα.

Την αρχή έκανε η Δανία, καταθέτοντας την περασμένη εβδομάδα σχέδια ενός ψηφιακού διαβατηρίου για να διευκολύνει καταρχάς τις μετακινήσεις επιχειρηματιών αλλά και να καταστήσει κατ' επέκταση δυνατή τη συμμετοχή εμβολιασμένων σ' εκδηλώσεις, όπως συναυλίες ή αθλητικούς αγώνες. Εκτιμάται βέβαια ότι χρειάζονται τουλάχιστον 3 με 4 μήνες για την υλοποίηση του ψηφιακού αυτού πιστοποιητικού που θα επιδεικνύεται απ' τους πολίτες με τη βοήθεια εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο.

Στη δημιουργία των απαραίτητων ψηφιακών υποδομών για ένα διαβατήριο εμβολιασμού προσανατολίζεται κι η γειτονική Σουηδία, πάντα, όμως, σε στενή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ε.Ε.

Σ' άλλες ευρωπαϊκές χώρες η τάση αυτή βρίσκει ήδη πρακτική εφαρμογή. Στην Πολωνία, για παράδειγμα, ισχύουν απ' τα τέλη Δεκέμβρη ήδη εξειδικευμένα προνόμια για όσους έχουν εμβολιαστεί. Έτσι, δε χρειάζεται να μπουν στην προβλεπόμενη 10ήμερη καραντίνα όσοι εμβολιασμένοι εισέρχονται στη χώρα. Επίσης, σε ιδιωτικές συναθροίσεις οι εμβολιασμένοι δεν προσμετρώνται στο συνολικό επιτρεπόμενο αριθμό παρευρισκομένων.

Η ρουμανική κυβέρνηση, επίσης, απάλλαξε τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες απ' την υποχρεωτική καραντίνα. Κι αυτό ενώ μόλις προ εβδομάδων ο πρόεδρος της χώρας Γιοχάνις είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο «διακρίσεων» σε βάρος μη εμβολιασμένων. Η Εσθονία είναι η τρίτη χώρα που αποκατέστησε την απρόσκοπτη ελευθερία των μετακινήσεων από 1η Φλεβάρη.

Αν πάμε κι ακόμα παραπέρα, πρέπει, δυστυχώς, ν' αναφέρουμε και την περίπτωση του Ισραήλ, όπου έγινε η πρώτη συναυλία σε ανοιχτό χώρο στην εποχή του κορονοϊού και την παρακολούθησαν, μόνο, άτομα που έκαναν επίδειξη του σχετικού πιστοποιητικού.

Όσο αφορά τη χώρα μας, για την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ισχύουν τα εξής:

Μπορείτε να λαμβάνετε πιστοποιητικό για τον εμβολιασμό σας κατά του covid-19 (η διαδιακασία έχει ξεκινήσει απ' τις 19/2). Το πιστοποιητικό εκδίδεται μετά και την τελευταία δόση εμβολιασμού. Θα χρειαστείτε:

* Τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
* Τον ΑΜΚΑ σας

Το πιστοποιητικό που θα εκδώσετε έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα και μπορείτε:

* Να το αποστείλετε ηλεκτρονικά ή
* Να το εκτυπώσετε και να το καταθέσετε σε δημόσια υπηρεσία

Πηγές: news247.gr/koinonia (το πιστοποιητικό όσο αφορά την Ε.Ε.) και psey.gr (το πιστοποιητικό όσο αφορά τη χώρα μας)

ΣΧΟΛΙΟ: Η ιστοσελίδα φυσικά και είναι αντίθετη με το όλο θέμα του εμβολιασμού, πόσο μάλλον με την έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού που αποτελεί αθέμιτη περιχαράκωση.