12 Φεβρουαρίου 2021

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Λίγα λόγια σχετικά

Στη σκιά των 6 μεγαλύτερων γειτόνων της – και των δικών τους προβλημάτων - στέκεται η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ένα περίκλειστο κράτος που δε λαμβάνει συνήθως ούτ' ένα ψήγμα της διεθνούς προσοχής. Κρυμμένο απ' την παγκόσμια προσοχή, μαστίζεται από αστάθεια και συγκρούσεις που καταστρέφουν τις ζωές των πολιτών του εδώ και πολλά χρόνια.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αντιμετωπίζει για άλλη μια φορά έντονη αστάθεια, εξαιτίας ενός εμφυλίου πολέμου που διακόπτεται κι επανεκκινεί διαρκώς, έχοντας εκτοπίσει στο πέρασμά του εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Παρά την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών, του ρωσικού στρατού και στρατιωτών απ' τη Ρουάντα, η ειρήνη εξακολουθεί να αποδεικνύεται αδύνατη.

Σχεδόν το ένα τρίτο των κατοίκων της χώρας εκτοπίστηκαν απ' τις εστίες τους στη διάρκεια των τελευταίων ετών – ανάμεσά τους κι οι 200.000 που αναγκάστηκαν να δραπετεύσουν μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη, μετά από μια ταραχώδη εκλογική διαμάχη.

Πού βρίσκεται η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Έχοντας περίπου το μέγεθος του Τέξας και πληθυσμό περίπου 5 εκατ., βρίσκεται ουσιαστικά στη μέση της αφρικανικής ηπείρου, συνορεύοντας με το Τσαντ, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, τη Δημοκρατία του Κονγκό, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Καμερούν. Όλες οι παραπάνω χώρες έχουν υποδεχτεί πρόσφυγες απ' την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που έχουν δραπετεύσει απ' το χάος που επικρατεί στην πατρίδα τους.

Γιατί γίνεται ο εμφύλιος;

Οι τελευταίες ταραχές οφείλονται στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα στις 27 Δεκέμβρη και στην απόπειρα διατάραξής τους από ομάδες ανταρτών. Ο πρόεδρος Φαουστίν Αρκάνγκε Τουαντέρα κατάφερε να επανεκλεγεί, ενώ οι αντάρτες διενεργούσαν επιθέσεις και καταλάμβαναν μεγάλες πόλεις. Ελάχιστοι άνθρωποι έξω απ' την πρωτεύουσα Μπανγκουί κατάφεραν να ψηφίσουν με ασφάλεια εξαιτίας της βίας των ανταρτών, οι οποίοι κατάφεραν εντέλει να προσεγγίσουν και την Μπανγκουί. Οι αντίπαλοι του προέδρου τον κατηγορούν για νοθεία.

Σχετίζεται η αστάθεια με τα διαμάντια και το χρυσό στο υπέδαφος της χώρας;

Είναι πολύ πιθανό. Οι κτηνοτροφικές κι αγροτικές δυνατότητες της χώρας είναι υποαναπτυγμένες κι οι πολίτες της συγκαταλέγονται στους φτωχότερους του πλανήτη. Σχεδόν τα τρία τέταρτά τους αυτή τη στιγμή ζουν κάτω απ' το όριο της φτώχειας. Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο περίπου των δύο τρίτων της έκτασής της, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών εξορυκτικών περιοχών.

Ομάδες ανταρτών διακινούν διαμάντια και χρυσό και συλλέγουν φόρους απ' τους μεταλλωρύχους κι άλλους πολίτες στις αλυσίδες διακίνησης. Επομένως, έχουν οικονομικό συμφέρον απ' τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης κι απ' την αποτροπή της ανάκτησης της εξουσίας απ' την κυβέρνηση.

Πηγή in.gr