23 Φεβρουαρίου 2021

ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΓΥΘΕΙΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ


Πανέμορφο, γραφικό σε απόσταση 42 χιλιομέτρων απ' την Σπάρτη, το Γύθειο δεσπόζει στη νότια Πελοπόννησο. Πρωτεύουσα της Μάνης, το Γύθειο με το λιμάνι του, αποτελεί θαλάσσιο κόμβο της Λακωνίας.

Χτισμένο στην πλαγιά του αρχαίου «Λαρυσίου Όρους», που σήμερα ονομάζεται απ' τους ντόπιους «Ακούμαρος», με τα σπίτια κι όλα τα κτίσματα να «κρέμονται» προς την θάλασσα, ενώ στο λιμάνι και γύρω απ' αυτό κινείται όλη η δραστηριότητα της πόλης. Η πόλη διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό της χρώμα. Σύμφωνα με τον Παυσανία, το Γύθειο ιδρύθηκε απ' τον Απόλλωνα και τον Ηρακλή ως δείγμα συμφιλίωσής τους.

Απέναντι απ' την πόλη βρίσκεται το μικρό νησάκι Κρανάη, το οποίο ενώνεται με την ακτή κι εύκολα μπορείτε να το επισκεφθείτε. Η μυθολογία θέλει να διανυκτερεύουν εδώ ο Πάρις με την Ωραία Ελένη πριν το ταξίδι για την Τροία. Λέγεται μάλιστα ότι ο Πάρις ξέχασε το κράνος του γι' αυτό και δόθηκε στο νησάκι το όνομα Κρανάη.

Καφετέριες, ταβέρνες στον παραλιακό δρόμο και στις πλατείες, προσφέρονται για όλα τα γούστα.

Σ' απόσταση λιγότερη του 1 χιλιομέτρου απ' το Γύθειο βρίσκεται η παραλία Σελινίτσα και μετά η παραλία Γλυφάδας, γνωστή για το σκουριασμένο πλοίο που έχει προσαράξει. Σ' απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων απ' το Γύθειο, βρίσκεται η παραλία του Μαυροβουνίου. Η αμμουδερή παραλία απλώνεται σε μήκος 5 περίπου χιλιομέτρων. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη. Θα βρείτε καταλύματα, ταβέρνες, καφετέριες.

Πηγή moriasnow.gr/tourismos