15 Φεβρουαρίου 2021

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Η ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ


Η Αστυπάλαια με την επένδυση της Volkswagen για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, η οποία θα συνδυαστεί με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που θα εξασφαλίσουν την ενεργειακή αυτονομία του νησιού, αναδεικνύεται σε κόμβο τεχνολογίας κι ενέργειας.

Το project της Αστυπάλαιας είναι εμβληματικό καθώς αποτελεί μικρογραφία ενός κόσμου με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, ο οποίος θα βασίζεται στον εξηλεκτρισμό των μεταφορών. Η Αστυπάλαια μετατρέπεται σε ενεργειακά καθαρό κι αυτόνομο νησί, διατηρώντας το χαρακτήρα της, ενώ ακολουθούν κι επενδύσεις στο νησί απ' τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ο διαχειριστής ενέργειας έχει ήδη ολοκληρώσει μελέτη για την επίτευξη ποσοστού διείσδυσης των ΑΠΕ άνω του 60% στο νησί, με τη συνολική ισχύς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που απαιτείται ν' αγγίζει περίπου τα 3 MW. Η μελέτη αυτή εξελίσσεται και περιλαμβάνει τις νέες ενεργειακές ανάγκες για φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τις εξελίξεις στο κόστος εγκατάστασης κι εξοπλισμού.

Γιατί όμως ο πολυεθνικός κολοσσός της Volkswagen επέλεξε τη χώρα μας και ποιος ο σχεδιασμός του για την Αστυπάλαια;

«Ο λόγος για τον οποίο επενδύσαμε στην Αστυπάλαια έχει να κάνει με το στρατηγικό μας σχεδιασμό μας, ο οποίος βασίζεται στις βιώσιμες μεταφορές («sustainable e-mobility»). Η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού της κι από παραγωγός αυτοκινήτων μετατρέπεται σε «mobility provider». Η Αστυπάλαια συγκεντρώνει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά προκειμένου να ελέγξουμε αυτό το σχεδιασμό μας με έξυπνους και φιλικούς στο περιβάλλον τρόπους μεταφοράς. Επομένως, το νησί υπηρετεί το σκοπό μας να λειτουργήσει ως ένα μικρό εργαστήριο για τις βιώσιμες μεταφορές» δηλώνει στο Liberal Markets ο Andreas Grob, εκπρόσωπος τύπου της πολυεθνικής και Manager στο τμήμα Corporate Communication.

Πηγές: κείμενο από energypress.gr/news και φωτογραφία από 4troxoi.gr