09 Φεβρουαρίου 2021

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΕ ΜΕΞΙΚΟ, ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΝΑΜΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία γιορτάστηκε χθες η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και μνήμης του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, στην Κεντρική Αμερική. Συγκεκριμένα, τη μέρα που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας στην Κόστα Ρίκα και του Μεξικό ενώ σήμερα με την Ελληνική Κοινότητα του Παναμά. Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω απ' αυτή την υπέροχη πρωτοβουλία, είναι μια παλιά γνώριμη των νησιών μας, και συγκεκριμένα η τέως Πρόξενος στη Σμύρνη και νυν Πρέσβειρα της χώρας μας στο Μεξικό, Αργυρώ Παπούλια.

Η κα Παπούλια, στην ανάρτησή της στην προσωπική της σελίδα στο face book, αναφέρει:

«Κατά τη χθεσινή επικοινωνία με τα μέλη της Κοινότητας στην Κόστα Ρίκα, ευχαρίστησα την Επίτιμη Πρόξενο κυρία Αικατερίνη Δημάδη και την Πρόεδρο της Κοινότητας κυρία Θεοδώρα Τσίχλη που προσφέρουν εδώ και χρόνια πολύτιμες υπηρεσίες για τη μεταλαμπάδευση του ελληνικού πολιτισμού στις νεότερες γενιές.

Είχα την ευκαιρία ν' αναφερθώ στη γλώσσα μας ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ και ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ που τόσο σημαντικά επηρέασε κι επηρεάζει την παγκόσμια εξέλιξη σε μια σειρά από τομείς. Ίσως ακόμη και σ' εμάς διαφεύγει ότι δεκάδες χιλιάδες λέξεις του αγγλικού, του γαλλικού, του ισπανικού λεξιλογίου έχουν ελληνικές ρίζες ή το ποσοστό ιατρικών και τεχνολογικών όρων που χρησιμοποιούνται διεθνώς έχουν ως συνθετικό τους ελληνικές λέξεις.

Απ' τους εκατοντάδες ξένους διανοούμενους που εξύμνησαν την ελληνική γλώσσα ίσως αυτός που απέδωσε καλύτερα την προσφορά της, είναι ο μεγάλος Γερμανός ποιητής και φιλόσοφος Schiller με το δικό του μοναδικό ιδιαίτερο τρόπο: "Έλληνα, τα βρήκες όλα, φιλοσοφία, γεωμετρία, φυσική, αστρονομία... Τίποτα δεν άφησες σ' εμάς..."».

Πηγή voreioaigaio.ert.gr/eidiseis