23 Φεβρουαρίου 2021

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΕΒΡΟΥ


Το Διδυμότειχο είναι κτισμένο στις πλαγιές ενός λόφου, σε απόσταση 2,5 χλμ. απ' την Τουρκία και διαιρείται απ' τον παραπόταμο του Έβρου, Ερυθροπόταμο.

Διαθέτει πλούσια ιστορία κι αρκετά μνημεία κι αξιοθέατα. Απέχει 99 χλμ. απ' την Αλεξανδρούπολη, 437 χλμ. απ' τη Θεσσαλονίκη και 948 χλμ. απ' την Αθήνα.

Οι κάτοικοί του, όπως κι ολόκληρης της επαρχίας, ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Τα εύφορα εδάφη της περιοχής παράγουν δημητριακά, όσπρια, τεύτλα, ηλιόσπορα και σκόρδα. Στις ημιορεινές περιοχές ακμάζει η κτηνοτροφία, κυρίως η αγελαδοτροφία, και παράγονται μεγάλες ποσότητες κρέατος, τυριών, βουτύρου και γιαουρτιού.

Ο Δήμος έχει έκταση 565,4 τ.χλμ και πληθυσμό κοντά στους 20.000 κάτοικους , σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Αποτελείται από 2 Δημοτικές Ενότητες, οι οποίες αντιστοιχούν στους 2 καταργηθέντες Δήμους. Δημοτική Ενότητα Διδυμοτείχου και Δημοτική Ενότητα Μεταξάδων. Κάθε Δημοτική Ενότητα διαιρείται σε κοινότητες, οι οποίες αντιστοιχούν στα διαμερίσματα των καταργηθέντων ΟΤΑ.

Πηγές: κείμενο από e-evros.gr και el.wikipedia.org και φωτογραφία από studyingreece.edu.gr