23 Φεβρουαρίου 2021

Η ΓΡΑΦΙΚΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΑ ΚΙΛΚΙΣ, Η «ΕΥΟΙΝΟΣ ΚΩΜΟΠΟΛΙΣ»


Η Γουμένισσα είναι μια γραφική κωμόπολη, χτισμένη στους πρόποδες ενός πανέμορφου βουνού, του Πάικου. Βρίσκεται σ' απόσταση 40 χιλ. απ' την πόλη του Κιλκίς, 75 χιλ. απ' την πόλη της Θεσσαλονίκης και μόλις 20 χιλ απ' τα Γιαννιτσά. Έχει 4.500 κατοίκους κι είναι οικονομικό και διοικητικό κέντρο του ομώνυμου Δήμου.

Το κλίμα της είναι ήπιο και, λόγω του ορεινού χαρακτήρα του εδάφους της, παράγει πολύ καλό κρασί (να συμπεριλάβουμε και το τσίπουρο), χωρίς όμως να λείπουν κι άλλες αγροτικές καλλιέργειες (μήλα, κεράσια) ενώ φημίζεται ακόμα για τα καθάρια της νερά, για τα χάλκινα παραδοσιακά όργανα που την έχουν κάνει γνωστή σ' όλο σχεδόν τον κόσμο (!) και για τους φιλόξενους και γλεντζέδες κατοίκους της.

Πάνω από όλα, λοιπόν, η περιοχή είναι γνωστή για το περίφημο (!) κρασί της, στην παραγωγή του οποίου στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η οικονομία της. Ονομάστηκε «Εύοινος Κωμόπολις», ονομασία που κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς η αμπελουργία ήταν κι εξακολουθεί να είναι η κύρια απασχόληση των κατοίκων της ενώ διαθέτει ακόμα και οινοποιεία (παλαιότερα υπήρχαν στην περιοχή και μεταξουργεία, που όμως πλέον έχουν ερημώσει).

Η Γουμένισσα, σήμερα, αποκομμένη απ' τον υπόλοιπο νομό και, χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια, προσπαθεί ν' αναδείξει το ειδυλλιακό φυσικό της τοπίο και τον έντονο παραδοσιακό της χαρακτήρα.

Πηγές: κείμενο από goumenissa.eu και unknowngreece.gr και φωτογραφία από travelshare.gr