19 Φεβρουαρίου 2021

ΤΟ PERSEVERANCE ΠΡΟΣΕΔΑΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΡΗ!

Τo βράδυ της Πέμπτης, το διαστημικό ρόβερ της NASA Perseverance προσεδαφίστηκε με απόλυτη επιτυχία στον πλανήτη Άρη. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανθρωπότητα κι ειδικά για την κατάκτηση του Διαστήματος. Το ρομποτικό ρόβερ "Perseverance" της αποστολής "Mars 2020" της NASA πάτησε στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, με σκοπό - αν όλα πάνε καλά - ν' αναζητήσει ίχνη μικροβιακής ζωής και να τον μελετήσει γεωλογικά. Το σκάφος εισήλθε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 20.000 χλμ./ώρα και προσεδαφίστηκε στον κρατήρα Jezero.

Η προσεδάφιση του Perseverance έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς απ' το προσωπικό στο Κέντρο Ελέγχου της NASA.

Η διαδικασία προσεδάφισης του Perseverance ξεκίνησε την Πέμπτη (18/2) λίγα λεπτά πριν τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδας και διήρκεσε - σύμφωνα με τον προγραμματισμό - 7 λεπτά. Οι επιστήμονες έπρεπε να βεβαιωθούν ότι το ρόβερ, το οποίο έκανε ένα επτάμηνο διαστημικό ταξίδι απόστασης 470 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, κατέβηκε σώο κι αβλαβές στην επιφάνεια του Άρη, ενός προορισμού με κακή φήμη στη διαστημική ιστορία, καθώς ουκ ολίγες φορές - σχεδόν τις μισές - έχουν αποτύχει οι απόπειρες προσεδάφισης. Το «Perseverance» είναι το πέμπτο ρόβερ που οι ΗΠΑ στέλνουν στον Άρη.

Το ρόβερ - μεταξύ άλλων - διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης 1 μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες, 2 μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους και 1 μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, που είναι το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σ' ένα άλλο κόσμο.

Πηγή best-tv.gr