19 Φεβρουαρίου 2021

Ο ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΩΝ ΤΣΕΡΙΤΣΑΝΩΝ


Η μακραίωνη τουρκική κατοχή έγραψε τον επίλογό της το 1913, με τις γυναίκες των Τσεριτσάνων να σηματοδοτούν καθοριστικά τη θετική έκβαση του αγώνα.

Ανάμεσα σε ποικίλες ενέργειες επικουρίας των αγωνιστών, οι Τσεριτσανιώτισσες ανέβασαν, απ' τη δυτική πλευρά του Τόμαρου, το ορειβατικό κανόνι του Ελληνικού στρατού σε υψόμετρο 1.700 μ., αντιπαλεύοντας δύο μέτρα χιόνι. Η ενέργεια αυτή, αποτέλεσε το «κλειδί» για την κατάληψη των Ιωαννίνων, διότι με το κανόνι αυτό, άνοιξε ο δρόμος μεταξύ Μανωλιάσσας - Μελιγγών και κατέστη δυνατή η περικύκλωση των Τούρκων στα οχυρά του Μπιζανίου.

Παράλληλα, ανέλαβαν τη μέριμνα των στρατιωτών, την παρασκευή ενδυμάτων και την εύρεση τροφής, γενικά ανέλαβαν πολλαπλούς ρόλους, όπως μαγείρισσες, τραυματιοφορείς και νοσοκόμες.

Με τον ελάχιστο επιτρεπόμενο απ' τις ισχύουσες διατάξεις και τα πρωτόκολλα των μέτρων κατά της διάδοσης του κορονοϊου αριθμό πολιτών, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, λιτή εκδήλωση για την απόδοση τιμής στη μνήμη των «Γυναικών Των Τσεριτσάνων», στα Τσερίτσανα του Δήμου Δωδώνης.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Δωδώνης, η Κοινότητα κι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεριτσάνων. Τελέστηκε δοξολογία στη μνήμη των «Αντρισσών» κατά τον Β. Βακάλη γυναικών και κατέθεσαν στεφάνι ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης κι ο πρόεδρος της Κοινότητας Τσεριτσάνων κ. Κωνσταντίνος Παππάς.

Πηγές: neoiagones.gr και epiruspost.gr