13 Φεβρουαρίου 2021

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΙΑΣ


Λίγα Λόγια Σχετικά

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2000 απ' τον Χατζηανδρώνη Αντώνη με τη δημιουργία σύγχρονου ελαιοτριβείου κρύας τριβής στο Αιγίνιο Πιερίας. Σε 3 χρόνια λειτουργίας κατάφερε να έχει την πρώτη θέση στο νομό σε παραγωγή ελαιολάδου.

Μέθοδος Κρύας Τριβής

Με τη μέθοδο αυτή εννοούμε ότι στη διαδικασία ελαιοποίησης και στις 3 φάσεις επεξεργασίας - α) μάλαξη του ελαιοκάρπου, β) διαχωρισμό ελαιολάδου απ' τα υπόλοιπα στοιχεία της ελιάς και γ) καθαρισμό του ελαιολάδου στο διαχωριστήρα - η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 26 - 27 ℃.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να κατεβάσουμε ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία, δηλαδή στους 23 - 24 ℃, για ακόμη καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου, χωρίς όμως να επηρεάζεται η απόδοση σε ελαιόλαδο.

Επεξεργασία 2 Φάσεων

Απ' το 2010 το ελαιοτριβείο λειτουργεί σε 2 φάσεις, δηλαδή διαχωρίζουμε στην επεξεργασία το ελαιόλαδο απ' όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της ελιάς. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι να έχουμε λιγότερα ως και μηδενικά απόβλητα αφού δεν υπάρχει κατσίγαρος.

Ο πυρήνας μαζί με το νερό παραλαμβάνεται από πυρηνελαιουργείο για την παραγωγή πυρηνέλαιου. Τα νερά που τυχόν παραμένουν στον χώρο, όπως νερά πλύσης του ελαιοκάρπου, διατίθενται για την παραγωγή βιοαερίου. Επίσης, τα φύλλα κι αυτά διατίθενται για την παραγωγή φυλλοχώματος.

Επιστημονική Πληροφόρηση

Στο ελαιοτριβείο υπάρχει γεωπόνος που, σε συνεργασία με καθηγητές απ' το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, παρέχει πληροφορίες που αφορούν το κλάδεμα, τη λίπανση και το σωστό τρόπο και χρόνο συλλογής ελαιοκάρπου.

Εκτός απ' την έγκυρη επιστημονική ενημέρωση, η πληροφόρησή μας πηγάζει κι απ' τη δική μας εμπειρία στην καλλιέργεια, αφού η εταιρία μας διαθέτει ελαιώνα 2.000 δένδρων.

Πηγή odelalis.gr