16 Απριλίου 2022

R. L. BURNSIDE - 3 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ (LIVE)


Μετά από μια σειρά παρουσιάσεων διαφόρων θεμάτων, η Ιστοσελίδα έκρινε σκόπιμο να κάνει μια ανάρτηση με περισσότερο προσωπικό χαρακτήρα. Αφορά τη Μουσική, και πιο συγκεκριμένα τη Μητέρα Μουσική, το είδος εκείνο που βρίσκεται πάνω απ' όλα τ' άλλα, το είδος εκείνο που ενυπάρχει σ' όλα τ' άλλα!

Στο βίντεο (από Live του 1974 στο Mississippi - πού αλλού;) ο τεράστιος Bluesman R. L. Burnside (1926 - 2005), επιλέγοντας μια σταθερή, κλειστή μουσική φόρμα που δεν αποκλίνει, μας προσφέρει ένα δεκαπεντάλεπτο μεγάλης απόλαυσης με 3 εκπληκτικά του τραγούδια:

* Going Down South
* See My Jumper Hanging On The Line
* Poor Boy Long Way From Home

Αυτό είναι το Blues, το Real Blues και τίποτ' άλλο δε μπορεί να θεωρηθεί Blues παρά μόνο αυτό! Ήχος ξερός, αυθεντικός, αυστηρός και μέχρι μέθης (!) μινιμαλιστικός που εγκλωβίζει και δεν αφήνει σημεία διαφυγής! Ο απόλυτος ορισμός του Mississippi Blues!

Η συγκεκριμένη ανάρτηση έγινε για να καταδείξει την πληθώρα τραγουδιών που έχουν παρεισφρήσει και κατηγοριοποιηθεί στο Blues! Τα περισσότερα, δυστυχώς, είναι κίβδηλες παρηχήσεις (βλέπε B. B. King κ.α.).

Η Ιστοσελίδα δε θα ήθελε κάποιος εκ των επισκεπτών να σταθεί στην κακή ποιότητα της εικόνας. Αναμφίβολα, είναι το μόνο αρνητικό που υπάρχει στο βίντεο...

Η πηγή του οπτικού αυτού υλικού είναι στο YouTube

2 σχόλια:

Eλένη Δαύκου είπε...

Κλειστός μινιμαλιστικός κι επαναλαμβανόμενος ήχος που καταφέρνει να προκαλεί έκσταση στους ακροατές...Ίσως αυτή ακριβώς να είναι και η μαγεία αυτής της μουσικής: Ξυπνά κάποια αρχέγονα ένστικτα που έχουμε όλοι βαθιά θαμμένα μέσα μας! Πολλά συγχαρητήρια για την επιλογή σου Σπύρο, εν αναμονή νέων μουσικών (και όχι μόνο) θησαυρών!!!...

Διάττων είπε...

Σ' αυτό το λάιβ Ελένη, αναγνωρίζω κάτι δικό μου, κάτι που είναι περισσότερο δικό μου ακόμα κι απ' το αίμα που ρέει στις φλέβες μου! Όπως και να 'χει, δεν πρόκειται για απλή μουσική. Αναμφίβολα, έχουμε να κάνουμε με ηχητική μέθη!