06 Απριλίου 2022

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ


Η διακοπή του επιδόματος ανεργίας - μετά 3 αρνήσεις προσφερόμενων θέσεων εργασίας - κι η εκκαθάριση του μητρώου ανέργων του ΟΑΕΔ (θα μετονομαστεί σε Δ.ΥΠ.Α. - Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων και την απομάκρυνση όσων δεν τα πληρούν, αποτελούν τα 2 σημεία έντονης κριτικής στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας με το οποίο επιχειρείται η αναδιοργάνωση του Οργανισμού αλλά κι η επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας.

Στις κεντρικές επιλογές του νομοσχεδίου με την ονομασία «Δουλειές Ξανά» - το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προς ψήφιση - περιλαμβάνονται η αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας αλλά κι η θέσπιση της - υπό προϋποθέσεις - διακοπής του. Επίσης, περιλαμβάνεται η καθιέρωση επιδόματος εργασίας, όπως κι η εκκαθάριση του μητρώου εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ αλλά και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εν μέσω κρίσης κόβει παροχές κι επιδόματα ανεργίας και με «δημιουργική λογιστική» αποκρύπτει τους μακροχρόνια ανέργους.

Απ' την πλευρά του, ο Υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης χαρακτηρίζει ως «παγίδα για τους μακροχρόνια ανέργους το μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ» κι επιμένει ότι ο στόχος του νομοσχεδίου είναι «η μετατροπή του Οργανισμού σε εργαλείο για αύξηση της απασχόλησης, αντί της επιδοματικής πολιτικής».

Οι βασικότερες αλλαγές που επέρχονται στο καθεστώς των επιδομάτων αλλά και στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού αφορούν τα εξής:

Επίδομα ανεργίας:
Θα χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια αλλά θα διακόπτεται η χορήγησή του μετά από 3 αρνήσεις προσφερόμενων θέσεων εργασίας. Όπως, επίσης, και μετά την άρνηση προγραμμάτων κατάρτισης. Η διακοπή θα συνοδεύεται με την διαγραφή απ' τα μητρώα για 2 έτη.

Επίδομα εργασίας:
Το 50% του επιδόματος ανεργίας θα συνεχίζει να χορηγείται ως επίδομα εργασίας για κάποιον που βρίσκει εργασίας κατά το διάστημα της επιδότησης. Το επίδομα αυτό θα δίδεται για το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη της επιδότησης ανεργίας. Δεν θα θεσπισθούν εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα ανεργίας, ούτε θ' αλλάξουν οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος των μακροχρόνια ανέργων.

Κίνητρο μακροχρόνια ανέργων:
Θα λαμβάνουν 300 ευρώ όσοι μακροχρόνια άνεργοι συντάσσουν - σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο - ατομικό σχέδιο δράσης και δραστηριοποιούνται για την αναζήτηση εργασίας.

Μητρώο εγγεγραμμένων ανέργων:
Τίθενται εισοδηματικά κριτήρια για την παραμονή στο μητρώο ανέργων αντίστοιχα μ' αυτά που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης. Οι διαγραφέντες δε θα δικαιούνται μια σειρά παροχών που προβλέπονται για τους ανέργους.

Πηγή ot.gr

Παρόμοιο θέμα, επίσης, έχει αναρτηθεί εδώ αλλά κι εδώ

Σχόλιο Ιστοσελίδας

Το Υπουργείο Εργασίας ξεκάθαρα φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην «εκκαθάριση» του μητρώου ανέργων του ΟΑΕΔ. Ας μας μιλήσει όμως ο Υπουργός και για τα συνεχώς διογκούμενα χρέη της Νέας Δημοκρατίας. Επιβάλλεται, γιατί κι ο λαός θέλει να κάνει τη δική του εκκαθάριση...