19 Απριλίου 2022

ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΝΟΜΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ


Μετά την αποδοχή της πρότασης του Δήμου Μυκόνου, δημοσιεύθηκε το σχετικό ΦΕΚ, όπου το Υπουργείο Υποδομών Και Μεταφορών, μετονομάζει τον Κρατικό Αερολιμένα Μυκόνου σε Κρατικό Αερολιμένα Μυκόνου «Μαντώ Μαυρογένη».

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Δήμου Μυκόνου ξεκίνησε απ' το Μάρτη του 2021 με αφορμή την συμπλήρωση των 200 χρόνων μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μεγάλη αγωνίστρια που πρωτοστάτησε στη διάρκεια των ιστορικών γεγονότων κι είναι συνυφασμένη με την τοπική μας ιστορία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος, στο πλαίσιο της ιστορικής αποκατάστασης του ρόλου και της προσωπικότητας της ηρωίδας Μαντώς, πέρα από εκδηλώσεις, εκδόσεις, ομιλίες κι έρευνες που έχουμε προκαλέσει, προχωρήσαμε στο βήμα αυτό, ως μια συμβολική κίνηση που προβάλει στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, την ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 κι αναδεικνύει την πλούσια τοπική ιστορία και τη μοναδική παράδοση του νησιού μας.

Η Μαντώ Μαυρογένη, ήταν μια σπουδαία ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης. Η ίδια αποκαλούσε τον εαυτό της ως Μυκονιάτισσα. Για πολλούς λόγους, η ιστορία κράτησε χαμηλούς τόνους, υποτιμώντας κι αποσιωπώντας τη σπουδαία συνεισφορά της.

Έτσι κι η προσθήκη του ονόματός της στην ονομασία του Αερολιμένα Μυκόνου είναι μια ελάχιστη συνεισφορά με μεγάλο όμως συμβολισμό στο σήμερα, για τη θέση της γυναίκας και το ρόλο τής ατομικής ευθύνης και προσφοράς στις κοινωνίες των πολιτών που αγωνίζονται για τις αξίες τους.

Πηγή iefimerida.gr