03 Απριλίου 2022

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ


Μια πρωτοφανής συμμαχία της αντιπολίτευσης, το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία κι οι πολλοί αναποφάσιστοι: ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν παίζει την πολιτική του επιβίωση στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη χώρα, έπειτα από 12 χρόνια «αντιφιλελεύθερων» μεταρρυθμίσεων. Απέναντί του, ένας ετερόκλητος συνασπισμός 6 κομμάτων, αποφασισμένος ν' ανατρέψει «τον αυταρχικό» 58χρονο ηγέτη.

Ο Ορμπάν, ο οποίος κατηγορείται απ' τις Βρυξέλλες για πολλές επιθέσεις στο κράτος δικαίου, φίμωσε στη διάρκεια των 3 διαδοχικών κυβερνητικών θητειών του τη δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης, προωθώντας παράλληλα ένα υπερσυντηρητικό όραμα για την κοινωνία.

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις σε μικρή απόσταση απ' το κόμμα Fidesz του Ορμπάν. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Zavecz Research, το Fidesz προηγείται της αντιπολίτευσης με 39% έναντι 36%, ενώ το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιόν θα ψηφίσει.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο 49χρονος συντηρητικός Πέτερ Μάρκι Ζάι λέει ότι οι Ούγγροι πρέπει σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Ο Ορμπάν έχει στρέψει την Ουγγαρία προς τη Ρωσία, εξηγεί, διαβρώνοντας δημοκρατικά δικαιώματα κι οδηγώντας την κεντροευρωπαϊκή αυτή χώρα μακριά απ' την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανήκει.

«Ο Ορμπάν έχει γίνει εθνική ντροπή: ας ξεπλύνουμε αυτή την ντροπή στο όνομα της Ουγγαρίας», δήλωσε ο Μάρκι Ζάι στη τελευταία προεκλογική συγκέντρωση χθες, Σάββατο, στη Βουδαπέστη. «Είμαστε στα πρόθυρα της νίκης», πρόσθεσε, καταχειροκροτούμενος από ένα πλήθος που αψήφησε το κρύο και τη βροχή. Ωστόσο, παραδέχτηκε πως «η μάχη είναι σκληρή» έπειτα από «12 χρόνια πλύσης εγκεφάλου».

Ο 58χρονος Ορμπάν εμφανίζεται απ' την πλευρά του ως υπερασπιστής των συμφερόντων της Ουκρανίας, απορρίπτοντας την επιβολή κυρώσεων απ' την Ε. Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο κι αέριο. Έχει, επίσης, κατηγορήσει τους αντιπάλους του ότι προσπαθούν να σύρουν την Ουγγαρία στον ουκρανικό πόλεμο, μια κατηγορία την οποία εκείνοι αρνούνται.

Πηγή documentonews.gr