18 Απριλίου 2022

OΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ (1912)


Ο Τιτανικός (επίσημο όνομα «RMS Titanic») ήταν Βρετανικό επιβατηγό υπερωκεάνιο το οποίο βυθίστηκε στο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό στις 15 Απρίλη 1912.

Μπορεί οι περισσότεροι να γνωρίζουν την ιστορία των επιβατών του «Τιτανικού» Τζακ και Ρόουζ, όπως τη φαντάστηκε ο Τζέιμς Κάμερον, λίγοι, όμως, γνωρίζουν ότι στο πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου υπήρχαν και 4 Έλληνες άνδρες. Και οι 4 κατάγονταν απ' το χωριό Άγιος Σώστης της Μεσσηνίας και κανένας τους δεν κατάφερε να επιζήσει. Όλοι ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς τις ΗΠΑ με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να χτίσουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Ο 30χρονος Παναγιώτης Λυμπερόπουλος ήταν ο μεγαλύτερος απ' τους Έλληνες επιβάτες του «Τιτανικού» κι ο μόνος που είχε σχέση με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με όλα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος ήταν ο ιδιοκτήτης ενός μικρού εργοστασίου στη Νέα Υόρκη κι είχε επιστρέψει στην Ελλάδα για να δει από κοντά τη βάπτιση του γιου του.

Παρά τα παρακάλια της συζύγου, λίγες ημέρες μετά αποφάσισε να επιστρέψει και πάλι στη γη της επαγγελίας. Μαζί του αποφάσισαν να ταξιδέψουν κι οι δύο άλλοι συντοπίτες του, οι αδελφοί Χρονόπουλοι. Ο μεγαλύτερος αδελφός, ο Απόστολος, ήταν 26 ετών κι ήταν εργάτης. Ο νεαρός άνδρας επιβιβάστηκε στον «Τιτανικό» απ' το Χερβούργο μαζί με τον 19χρονο αδελφό του Δημήτρη. Καθότι και τα δύο αδέλφια ήταν επιβάτες της τρίτης θέσης, οι σοροί τους δεν βρέθηκαν ποτέ. Αντίθετα, το άψυχο σώμα του Παναγιώτη Λυμπεροπούλου εντοπίστηκε απ' τους ναύτες του πλοίου «Mackay Bennet» κι αναγνωρίστηκε. Ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος ήταν ο μοναδικός που κατάφερε να επιβιβαστεί σε μια απ' τις σωστικές λέμβους, κι αυτό επειδή μιλούσε αγγλικά, και κατάφερε να φτάσει μέχρι το κατάστρωμα. Η σωστική αυτή λέμβος, όμως, βρέθηκε πολύ αργά κι οι επιβάτες είχαν ήδη πεθάνει από ασιτία.

Ο τελευταίος Έλληνας επιβάτης του «Τιτανικού» ήταν ο 19χρονος Βασίλειος Καταβέλης, ο οποίος ήλπιζε ότι θα καταφέρει να φτάσει στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ. Η σορός του εντοπίστηκε απ' τα σωστικά συνεργεία και πάνω της βρέθηκε ένα εισιτήριο τρένου απ' τη Νέα Υόρκη προς το Μιλγουόκι, ένας μικρός καθρέφτης, δύο σημειωματάρια, μια χτένα κι ένα κλειδί. Τα προσωπικά του αντικείμενα παραδόθηκαν στα αδέλφια του λίγο καιρό αργότερα.

Στο ορεινό χωριό του Αγίου Σώστη στη Μεσσηνία υπάρχει ένα μικρό μνημείο για τους 4 άνδρες - θύματα του Τιτανικού. «Εις μνήμην των 4 Ελλήνων θυμάτων του Τιτανικού του έτους 1912 αναζητούντων καλυτέραν τύχην εις ΗΠΑ δι' εαυτούς κι οικογενείας των» γράφει το μνημείο που δημιουργήθηκε το 2001.

Πηγή i-diadromi.gr