18 Απριλίου 2022

ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ


1. ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ξέσπασαν βίαια επεισόδια με εκδήλωση πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής στην πόλη Μάλμο, στη νότια Σουηδία, έπειτα από συγκεντρώσεις που κατήγγειλαν την πρόθεση μιας ακροδεξιάς οργάνωσης να κάψει αντίτυπο του Κορανίου. Αναφέρθηκε ότι κάηκαν κάδοι απορριμμάτων, ένα λεωφορείο κι ένα αυτοκίνητο ενώ κατατέθηκαν πολλές μηνύσεις για βανδαλισμούς περιουσιών.

Τα επεισόδια ξέσπασαν έπειτα από συγκέντρωση της αντιμεταναστευτικής και αντιισλαμικής οργάνωσης «Hard Line» της οποίας ηγείται ο Δανοσουηδός Ράσμους Παλούνταν, που διοργανώνει αυτές τις μέρες περιοδεία στη Σουηδία, με αποτέλεσμα πολλές συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία κι αντιδιαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Σουηδίας.

Η συγκέντρωση του Παλούνταν το Σάββατο είχε μετατεθεί από μια συνοικία της Λαντσκρόνα σ' ένα χώρο στάθμευσης στο Μάλμο, τη μεγάλη γειτονική πόλη, προκειμένου ν' αποφευχθούν οι συγκρούσεις. Ωστόσο, διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε διάφορες συνοικίες του Μάλμο, με ορισμένους να πετούν πέτρες εναντίον της αστυνομίας.

«Η κατάσταση ηρέμησε γύρω στις 3 τα ξημερώματα. Υπήρξαν, βέβαια, πυρκαγιές, όμως, η βία έχει κοπάσει», δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Κιμ Χολντ στη δημόσια ραδιοφωνία SR, συμπληρώνοντας ότι κανένα μέλος των δυνάμεων της τάξης δεν τραυματίστηκε.

Την Παρασκευή (Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών), πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα της αστυνομίας στην πόλη Όρεμπρο, στο νότιο τμήμα της χώρας. Σημειώθηκαν, επίσης, ταραχές με πετροβολισμούς στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη. Περίπου 12 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

2. ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΙ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΩΝ

Χθες 3 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων στην πόλη Νορσέπινγκ της νοτιοδυτικής Σουηδίας ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά οργάνωσης της άκρας δεξιάς που ασχολείται με το κάψιμο του κορανίου, ανακοίνωσε η σουηδική αστυνομία.

Είναι η δεύτερη φορά σε 4 μέρες που σημειώνονται τέτοιου είδους συγκρούσεις στο Νορσέπινγκ. Την πρώτη φορά, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κατά συγκέντρωσης του αντιμεταναστευτικού, αντιμουσουλμανικού κινήματος «Σκληρή Γραμμή» του Δανο - Σουηδού Ράσμους Παλουντάν. Χθες, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν εν όψει μιας ακόμη συγκέντρωσης της «Σκληρής Γραμμής», την οποία τελικά ματαίωσε ο Ράσμους Παλουντάν.

Ο Δανο - Σουηδός σκοπεύει να είναι υποψήφιος στις σουηδικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτέμβρη αλλά προς το παρόν δεν έχει συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές για να υποβάλει υποψηφιότητα. Αυτό το διάστημα κάνει περιοδεία στην Σουηδία κι επισκέπτεται συνοικίες με μουσουλμανικό πληθυσμό για να κάψει το κοράνι.

Το 2019, ο Ράσμους Παλουντάν, ο οποίος έχει καταδικασθεί για ρατσιστικές ύβρεις, είχε δοκιμάσει την τύχη του στις εκλογές στην Δανία, όπου δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει ούτε 10.000 ψήφους.

Πηγές documentonews.gr, 1 και 2