29 Απριλίου 2022

ΑΚΡΑΙΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ - 46 ΒΑΘΜΟΙ!


Ακραίο καύσωνα αντιμετωπίζει η Ινδία ενώ οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις κι έχουν συμβουλεύσει τους ευάλωτους πολίτες ν' αποφεύγουν να βγαίνουν απ' το σπίτι τους. Οι μετεωρολόγοι, μάλιστα, προβλέπουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο Νέο Δελχί ως και τους 46 βαθμούς Κελσίου!

Οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν και στο ξέσπασμα πυρκαγιών στις χωματερές, με τους πυροσβέστες στο Νέο Δελχί να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο μια πυρκαγιά που ξέσπασε πριν μέρες σε τεράστια χωματερή στην ινδική πρωτεύουσα. Περίπου 30 πυροσβέστες μάχονταν την Πέμπτη με τις φλόγες σε περιοχές της χωματερής όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη, δήλωσε αξιωματούχος της πυροσβεστικής.

Τρεις άλλες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε λιγότερο από ένα μήνα στη μεγαλύτερη χωματερή της ινδικής πρωτεύουσας, τη Γκαζιπούρ, ένα τεράστιο βουνό απορριμμάτων ύψους 65 μέτρων, πράγμα που επιβαρύνει δραματικά τον ήδη μολυσμένο αέρα της πόλης.

Τα κύματα καύσωνα έχουν προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 6.500 ανθρώπων στην Ινδία απ' το 2010 κι οι επιστήμονες αποδίδουν την αύξηση στη συχνότητα και την ένταση του φαινομένου στην κλιματική αλλαγή.

Η μέση μέγιστη θερμοκρασία για την Ινδία που καταγράφηκε το Μάρτη του 2022 ήταν η υψηλότερη που καταγράφηκε τα τελευταία 122 χρόνια, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Τμήμα της Ινδίας (IMD). Ο μέσος όρος υψηλών θερμοκρασιών του μήνα ήταν 33,10 Κελσίου.

Πηγή documentonews.gr