ΣΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΣΤΑΚΛΗ
Σα σήμερα, 28 Απρίλη 1986, κατέληξε ο αξιωματικός Σπύρος Μουστακλής, που τόλμησε κι όρθωσε το ανάστημά του στη χούντα!
Σύμβολο της αντίστασης κι αγωνιστής ο Σπύρος Μουστακλής βασανίστηκε για 47 (!) ολόκληρες ημέρες δοκιμάζοντας το μένος και την παράνοια του «μακελάρη», όπως τον αποκαλούσαν, Αναστασίου Σπανού, ένα απ' τα πρωτοπαλίκαρα του πραξικοπηματία Στυλιανού Παττακού. Το γεγονός πως ένας στρατιωτικός αντιστάθηκε θεωρήθηκε απ' τους σκοταδιστές ως εσχάτη προδοσία.
Ο Σπύρος Μουστακλής θέλοντας ν' αποφύγει τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα της 21ης Απρίλη συμμετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού, που σκοπό είχε την απαγωγή του δικτάτορα Παπαδόπουλου κι ανατροπή της χούντας. Το σχέδιο ήθελε, στις 20 Αυγούστου 1969, κατά τη διάρκεια άσκησης, με κωδικό όνομα «Θρίαμβος» ν' απομονώσουν τον Παπαδόπουλο σ' ένα πλοίο και να υπάρξει αποκατάσταση της δημοκρατίας. Δυστυχώς, το κίνημα προδόθηκε και το πλήρωμα του αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΣ ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία. Με τη σειρά της η ιταλική κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις των χουντικών και τους παρέδωσε στην Ελλάδα, όπου τους περίμενε η φρίκη των κελιών της ΕΣΑ.
Την πρώτη φορά που μπήκε ο βασανιστής Σπανός στο κελί του Μουστακλή του είπε τη φράση «Θα σε κάνω ν' ακούς ΕΣΑ και να τρέμεις», όμως ο Σπύρος Μουστακλής δεν έτρεμε κι ούτε μίλησε. Από τις 22 Μάη τον είχαν στα κρατητήρια του ΕΑΤ - ΕΣΑ (σημερινό πάρκο Ελευθερίας) και τον χτυπούσαν μέρα και νύχτα. Ένα απ' τα χτυπήματα του προκάλεσε εγκεφαλική αιμορραγία. Μετά από πολλές καθυστερήσεις μεταφέρθηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο με το ψευδώνυμο «Μιχαηλίδης». Το χαρτί του νοσοκομείου έγραφε «θύμα τροχαίου στον Ιππόδρομο». Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, όπου υποβλήθηκε σε διάφορες θεραπείες. Κατάφερε με δυσκολία να περπατήσει ξανά, όχι όμως και να μιλήσει.
Μετά το θάνατο του, του δόθηκε ως τιμής ένεκεν ο βαθμός του Αντιστράτηγου και το όνομα του στο κέντρο νεοσύλλεκτων Μεσολογγίου (2/39 Σύνταγμα Ευζώνων), όπου είναι κι η γενέτειρα του.
Όταν αργότερα ρωτήθηκε σε συνέντευξη ο δικτάτορας Παττακός για τον αγωνιστή και ήρωα Σπύρο Μουστακλή, εκείνος φανερά ενοχλημένος, αλλά με την ίδια κυνικότητα που τον χαρακτήριζε είπε πως «Καλά του κάναμε... Να ησυχάσουμε... Η δύναμις επιβάλλεται διά παντός τρόπου. Ότι δε λύνεται, κόβεται.»
Πηγή documentonews.gr
Σχόλιο Ιστοσελίδας
Το να θυμόμαστε δεν είναι κάτι που έχει να κάνει απλά με τη λειτουργία της μνήμης. Υπάρχουν περιπτώσεις που οφείλουμε να θυμόμαστε κι όχι μόνο αυτό αλλά συνάμα να τιμούμε και να παραδειγματιζόμαστε!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου