29 Απριλίου 2022

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’20 στην Αθήνα της «διαφορετικότητας» και μια παρέα που σύχναζε στην πλατεία Κυριακού, τη σημερινή πλατεία Βικτωρίας, αποφάσισε να ιδρύσει μια ομάδα ποδοσφαίρου. Καθαρά για χόμπι κι από αγάπη στο άθλημα. Οι εποχές ήταν δύσκολες αλλά το μεράκι έφτανε και περίσσευε. Κολομβούνης, Πέτας, Σταθόπουλος, Συνοδινός, Σταματόπουλος και Γλυκοφρύδης ήταν οι πρωτεργάτες της ιδέας που επίσημα υλοποιήθηκε το Μάη του 1923.

Το βάρος της οργάνωσης έπεσε πάνω στον καθηγητή Μαθηματικών Βαγγέλη Σταμάτη, ο οποίος ήταν ένας απ' τους κορυφαίους παράγοντες της προπολεμικής περιόδου και βοήθησε με τις γνώσεις του την παρέα της πλατείας Βικτωρίας να υλοποιήσει τ' όνειρο της δημιουργίας μιας νέας ομάδας. Ο Βαγγέλης Σταμάτης ήταν μέλος του Δ. Σ. του Παναθηναϊκού, ο οποίος διαφώνησε κι αποχώρησε απ' τους «πράσινους». Η νέα ομάδα που ιδρύθηκε πήρε το όνομα «Ατρόμητος».

Το ιδρυτικό καταστατικό απέκτησε επίσημη μορφή 2 χρόνια μετά. Το 1924 εγκρίθηκε η δημιουργία του νέου συλλόγου αλλά η υπογραφή του ιδρυτικού καταστατικού έγινε το 1925. Ο Ατρόμητος έχει το νούμερο 14 στο μητρώο της ΕΠΟ. Οι προηγούμενοι 13 αριθμοί αφορούν τις εξής ομάδες κατά σειρά: Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Απόλλων, Δάφνη, Αθηναϊκός, Αστήρ Ζωγράφου, Γουδί, Ολυμπιάδα (Ορφέας Αιγάλεω), Άρης Πετρούπολης, Α. Ο. Παγκρατίου, Ελληνορωσικός, Αρίων Παγκρατίου και Αττικός.

Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Ιωσήφ Τσουρουκτσόγλου, ένας ευυπόληπτος γιατρός που καταγόταν απ' τη Μικρά Ασία και πρώτη έδρα της ομάδας ήταν το γήπεδο του Πανελληνίου στο Πεδίον του Άρεως κι αργότερα το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Το 1925, σε μια άλλη περιοχή της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας, στο Περιστέρι που ακόμη δεν είχε συσταθεί σε δήμο, ιδρύεται ο σύλλογος Ασπίς, απ' τον οποίο προήλθε ο ποδοσφαιρικός Νέος Αστήρ. Το 1932 ο Νικόλαος Επίογλου κι ο Ιωσήφ Τσουρουκτσόγλου που κρατούσαν στα χέρια τους τις τύχες της ομάδας του Ατρόμητου, πήραν μια πολύ σημαντική απόφαση. Ο Ατρόμητος έπρεπε να βρει τη δική του έδρα. Η γειτνίαση με τον Παναθηναϊκό δημιουργούσε εμπόδια, καθώς η ομάδα δεν είχε δικούς της φιλάθλους κι έπρεπε να αποκτήσει το δικό της ξεχωριστό κοινό. Η ιδέα τους πήρε σάρκα κι οστά.

Ο Ατρόμητος μετακινήθηκε το 1933 στο Περιστέρι που εκείνα τα χρόνια ήταν ένας απέραντος περιστερώνας και το αποκούμπι χιλιάδων προσφύγων, μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Δεν ήταν ούτε καν δήμος. Δήμος έγινε το 1934.

Η συγχώνευση με τον Αστέρα έγινε χωρίς μεγάλη δυσκολία. Ο Αστέρας, που ήταν ανεξάρτητο σωματείο, έδωσε το σύμβολό του, το αστέρι, στη νέα ομάδα που δημιουργήθηκε, επίσης, τα χρώματά του, το μπλε και το άσπρο, καθώς και την έδρα (Περιστέρι) ενώ ο Ατρόμητος Αθηνών κράτησε μόνο τ' όνομά του. Έτσι, το 1932 - 33 δημιουργήθηκε η συνέχεια του Ατρόμητου Αθηνών...


Πηγή atromitosfc.gr