04 Ιανουαρίου 2022

ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ - Ο ΧΑΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΥ ΑΝΑΚΙΝΗΤΗ ΙΔΕΩΝ


Σαν σήμερα, στις 4 Γενάρη 1960, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ο σπουδαίος, βραβευμένος με Νόμπελ, γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος, Αλμπέρ Καμύ.

Η εφημερίδα «Το Βήμα» είχε γράψει σχετικά:

«Ο Γάλλος συγγραφεύς Αλμπέρ Καμύ εφονεύθη σήμερον εις αυτοκινητιστικόν δυστύχημα 60 μίλια νοτίως της πόλεως των Παρισίων εις το Σαπέλ Σαμπινύ. Ως διεπιστώθη, το αυτοκινητιστικόν δυστύχημα προήλθε συνεπεία ρήξεως αεροθαλάμου του οχήματος. Το αυτοκίνητον είχεν αναπτύξει μεγάλην ταχύτηταν, επιστρέφον εις Παρισίους, όταν συνεπεία της ρήξεως του αεροθαλάμου, παρεξέκλινε της πορείας και προσέκρουσεν επί πλατάνου, θρυματισθέν».

Με τον αιφνίδιον θάνατον του Αλμπέρ Καμύ εκλείπει ένας απ' τους πιο υποδειγματικούς πνευματικούς ανθρώπους της εποχής μας, ένας δυσαναπλήρωτος ανακινητής ιδεών. Πιστός εις την γνησίαν γαλλικήν παράδοσιν, η οποία δεν περιορίζει το έργον του συγγραφέως εις την καθαρώς λογοτεχνικήν δημιουργίαν αλλά απαιτεί μίαν ηθικήν αντιμετώπισιν των ανθρωπίνων προβλημάτων, ο Καμύ εφρόντισε να συνδυάση απ' την αρχήν του πνευματικού βίου του, την αισθητικήν τελειότητα του ύφους με την αυστηράν επιταγήν του φιλοσοφικού στοχασμού.

Ο Καμύ ήτο θερμός φίλος της χώρας μας, την οποίαν είχε επανειλημμένως επισκεφθή κι είχε μετάσχει εις την αίθουσαν του Γαλλικού Ινστιτούτου συζητήσεις με συνομιλητάς από ελληνικής πλευράς τον κ. Παπανούτσον κι άλλους. Εις κρισίμους περιστάσεις η έγκυρος φωνή του είχε συχνά υψωθή διά να υποστηρίξη τα ελληνικά δίκαια.

Ήτο όμως και φίλος μαχητικός κάθε ανθρώπινης αξίας, πράγμα που τον ωδήγησεν εις αληθή εκστρατείαν διά την κατάργησιν της θανατικής ποινής.

Δεν έχω γράψει ποτέ μου μία γραμμή - έλεγε - που να μην έχη έμμεσην ή άμεση σχέσι με την θανατικήν ποινή.»

Πηγή in.gr

2 σχόλια:

Christina Mcreel είπε...

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ! ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ, ΤΩΡΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΦΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ...

Διάττων είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου αγαπητή μου φίλη...