28 Ιανουαρίου 2022

ΟΝΔΟΥΡΑ: Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ - ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ


Η Σιομάρα Κάστρο ορκίστηκε χθες Πέμπτη, έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ονδούρας για τετραετή θητεία κι υποσχέθηκε «ένα κράτος σοσιαλιστικό και δημοκρατικό».

Η νέα πρόεδρος της αριστεράς ορκίστηκε ενώπιον του Λουίς Ρεδόνδο, τον οποίο αναγνωρίζει ως πρόεδρο του κοινοβουλίου, αψηφώντας την πολιτική κρίση που ξέσπασε πριν από 6 μέρες, όταν αντίπαλες τάσεις του κόμματός της, του LIBRE, αντάλλαξαν σπρωξιές και γροθιές στο βήμα του Κογκρέσου προτού εντέλει εκλεγούν... 2 πρόεδροι του σώματος.

«Το κράτος της Ονδούρας οδηγήθηκε σε χρεοκοπία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 ετών», επί διακυβέρνησης της δεξιάς, κατήγγειλε η νέα αρχηγός του κράτους στην ομιλία που εκφώνησε μετά την ορκωμοσία της, μπροστά στο τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο Εθνικό Στάδιο, στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα.

«Παραλαμβάνω ένα κράτος σε χρεοκοπία», πρόσθεσε με αγανάκτηση, τονίζοντας ότι «η χώρα πρέπει να γνωρίζει πως αυτοί», οι προκάτοχοί της, «έφτιαξαν περιουσίες». Το δημόσιο χρέος της Ονδούρας ξεπερνά τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η νέα πρόεδρος δεσμεύθηκε πως ως το τέλος της θητείας της, το 2026, θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην παιδεία, στην υγεία, στην ασφάλεια και στην απασχόληση.

Όμως η προαναφερθείσα ανοικτή σύγκρουση στο κόμμα της, ρίχνει βαριά σκιά αβεβαιότητας, θέτει εν αμφιβόλω το κατά πόσον η κυρία Κάστρο θα μπορέσει να εφαρμόσει το φιλόδοξο πρόγραμμά της για τη μεταμόρφωση της Ονδούρας.

Κι όμως, η αντιπαλότητα εκ των ένδων δεν είναι το μόνο πρόβλημα για τη σημερινή πρόεδρο. Για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη χώρα, όπου έχουν μετατραπεί σε γάγγραινα η διαφθορά κι η επιρροή των λαθρεμπόρων ναρκωτικών που έφθασαν μέχρι τ' ανώτατα κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού, η κυρία Κάστρο θα χρειαστεί στήριξη απ' το κοινοβούλιο, όπου όμως το κόμμα της κι οι σύμμαχοί της δεν έχουν την πλειοψηφία... Είδομεν...

Πηγή iefimerida.gr