09 Ιανουαρίου 2022

ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ, ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ, Ο ΛΙΒΑΝΟΣ


Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της χώρας (EDL) ανακοίνωσε ότι οι κεντρικοί της σταθμοί έχουν σταματήσει να λειτουργούν, κατηγορώντας διαδηλωτές για δολιοφθορά που προκάλεσε αυτό το μπλακ άουτ που βύθισε στο σκοτάδι στη χώρα.

Στον Λίβανο οι διακοπές ρεύματος διαρκούν καθημερινά τουλάχιστον 20 ώρες, καθώς υπάρχει έλλειψη καυσίμων απαραίτητων για τη λειτουργία των σταθμών παραγωγής, λόγω της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας.

Tο Σάββατο, διαδηλωτές, εξαγριωμένοι απ' τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, αποσυνέδεσαν ένα μετασχηματιστή ισχύος 150 - 220 κιλοβόλτ κι έκοψαν μια γραμμή υψηλής τάσης, όπως ανακοίνωσε η δημόσια επιχείρηση.

«Αυτό προκάλεσε προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και πλήρες μπλακ άουτ σ' όλη την περιοχή του Λιβάνου στις 17:27 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)» σημείωσε η EDL.

Η νέα αυτή διακοπή της ηλεκτροδότησης θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις ιδιωτικές γεννήτριες που ήδη δυσκολεύονται ν' αντεπεξέλθουν στη ζήτηση.

Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση παραλύουν εδώ και μήνες τη ζωή των κατοίκων του Λιβάνου, όπως και πολλούς κρίσιμους τομείς. Την ίδια ώρα οι διαχειριστές των ιδιωτικών γεννητριών αναγκάζονται να δώσουν ηλεκτρικό ρεύμα με ποσοστώσεις σε καταστήματα, νοσοκομεία και νοικοκυριά.

Ο Λίβανος - η πολιτική τάξη του οποίου κατηγορείται για διαφθορά κι ανικανότητα - υποφέρει εδώ και χρόνια απ' την ενδημική ελλιπή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την κακή διαχείριση της EDL, η οποία έχει κοστίσει στο κράτος περισσότερα από 40 δισεκ. δολάρια μετά το τέλος του εμφυλίου (1975 - 1990).

Πηγή el.gr