06 Ιανουαρίου 2022

ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ


Η χαώδης κατάσταση επιδεινώνεται στο Καζακστάν, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο πλέον με τις χειρότερες εντάσεις εδώ και μια δεκαετία. Σύμφωνα με το Russia Today, οι ταραχές ξέσπασαν μετά την έναρξη «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» απ' τις κυβερνητικές δυνάμεις, με τον πρόεδρο του Καζακστάν, Κασίμ - Ζομάρτ Τοκάγεφ, να κάνει λόγο για «ξένο δάχτυλο» στην υποκίνηση των ταραχών, που έχουν εξαπλωθεί στη χώρα.

Χθες, μάλιστα, ζήτησε τη στρατιωτική συνδρομή της Ρωσίας και του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) για «να βοηθήσουν το Καζακστάν να νικήσει την τρομοκρατική απειλή» και «συμμορίες τρομοκρατών που εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik που επικαλείται το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν, έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 8 αστυνομικοί και μέλη της εθνοφυλακής, ενώ 317 είναι οι τραυματίες.

Άγνωστος είναι ο απολογισμός στις τάξεις των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, τις κινητοποιήσεις των οποίων πυροδότησε η αύξηση της τιμής του υγραερίου. Το κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε την Κυριακή, μετά την αύξηση της τιμής του υγραερίου, στην πόλη Ζαναοζέν, στο δυτικό τμήμα της Ασιατικής χώρας. Κατόπιν επεκτάθηκε στο Ακτάου, στις όχθες της Κασπίας και στο Αλμάτι.

Η αύξηση της τιμής θεωρείται άδικη απ' τους πολίτες, δεδομένου ότι το Καζακστάν διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Πηγή in.gr