10 Ιανουαρίου 2022

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ


Ο σεισμός στη Φλώρινα κι οι οκτώ μετασεισμοί που ακολούθησαν έχουν προκαλέσει αναστάτωση σ' όλη τη βόρεια Ελλάδα.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε ότι ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός στη Φλώρινα και σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, αφού ήταν επιφανειακός.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μέτρησε αρχικά το σεισμό στα 5,4 Ρίχτερ». Ο γνωστός σεισμολόγος, σε ερώτηση για το ποιο ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί, απάντησε ότι η περιοχή έχει ιστορικό σεισμών, αν κι όχι πολλών. Μάλιστα, σημείωσε ότι το 1911, λίγο δυτικότερα απ' το επίκεντρο του τωρινού σεισμού, είχε καταγραφεί σεισμική δόνηση της τάξης των 6,7 Ρίχτερ.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε και σχετική ανάρτηση στο Facebook.

Ανάρτηση για το σεισμό έκανε κι ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας. Ο σεισμολόγος αναφέρει ότι στις 23:43 το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5,4. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 3 χλμ. δυτικά της Φλώρινας.

Να σημειώσουμε ότι μετά το σεισμό των 5,3 Ρίχτερ έχουν γίνει οκτώ μετασεισμοί με μεγαλύτερη σεισμική δόνηση της τάξης των 4,2 Ρίχτερ.

Απ' το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο υπήρξε αναθεωρημένη δήλωση για τον κύριο σεισμό ότι το επίκεντρό του ήταν στα δύο χιλιόμετρα δυτικά απ' τη Φλώρινα ενώ το εστιακό του βάθος στα 14,1 χιλιόμετρα.

Πηγή in.gr