24 Μαΐου 2022

Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ


Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε χθες από ουκρανικό δικαστήριο Ρώσος στρατιώτης που δικαζόταν για τον φόνο άοπλου αμάχου, στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου που διεξήχθη μετά την εισβολή της Ρωσίας, στις 24 Φλεβάρη στην Ουκρανία.

Ο Βαντίμ Σισιμαρίν, 21 ετών, εμφανίστηκε ενώπιον δικαστηρίου στην περιοχή Σολομιάνσκι του Κιέβου όπου κι έδωσε εξηγήσεις για το θάνατο ενός 62χρονου άνδρα, στις 28 Φλεβάρη στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Σισιμαρίν ήταν επικεφαλής μιας μονάδας μιας μεραρχίας τεθωρακισμένων όταν το κομβόι τους δέχθηκε επίθεση. Μαζί με τέσσερις στρατιώτες έκλεψε ένα αυτοκίνητο για να γλιτώσουν. Αυτοί βρίσκονταν κοντά στο χωριό Τσουπαχίφκα στην επαρχία Σούμι όταν συνάντησαν ένα 62χρονο πάνω σε ποδήλατο.

Για να αποτραπεί το ενδεχόμενο ο άμαχος να τους καταγγείλει για την κλοπή του αυτοκινήτου, ο Σισιμαρίν τον πυροβόλησε με το καλάσνικόφ του απ' το παράθυρο του αυτοκινήτου κι ο άνδρας σκοτώθηκε επί τόπου, μερικές δεκάδες μέτρα απ' το σπίτι του.

Σχολιάζοντας ο δράστης τις κατηγορίες εναντίον του δήλωσε: «Έλαβα εντολή να πυροβολήσω και τον πυροβόλησα δυο φορές. Έπεσε κάτω και συνεχίσαμε το δρόμο μας.»

Πηγή documentonews.gr