19 Μαΐου 2022

ΕΦΥΓΕ ΑΠ' ΤΗ ΖΩΗ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ


Έφυγε απ' τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου!

Ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος γεννήθηκε στις 29 Μάρτη 1943 στην Αγριά Βόλου. Ξεκίνησε να συνθέτει απ' την ηλικία των 4 ετών ενώ έδωσε την πρώτη του δημόσια παράσταση στην ηλικία των 6, χωρίς να έχει καμιά μουσική εκπαίδευση!

Ήταν αυτοδίδακτος παρά τις πιέσεις των γονιών του και των δασκάλων του, που τον προέτρεπαν να κάνει μαθήματα μουσικής. Ωστόσο, σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Έχει επηρεάσει την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου.

Είναι βραβευμένος με Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας Chariots Of Fire (Οι Δρόμοι Της Φωτιάς), το 1982. Επίσης, έχει επενδύσει μουσικά κι άλλες κινηματογραφικές ταινίες, όπως: Blade Runner, 1492 Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά. Έχει συνεργαστεί με το Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά και τον Γιον Άντερσον.

Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, Το έργο του Μυθωδία επελέγη απ' τη ΝΑΣΑ ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη ενώ το 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 στις χώρες Κορέα – Ιαπωνία.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 κάνει τα πρώτα του βήματα στη μουσική με τη συμμετοχή του στο συγκρότημα Forminx. Το όχημα για την επιτυχία του συγκροτήματος ήταν το τραγούδι Jeronimo Yanka που σημείωσε τεράστια επιτυχία καθώς το 45άρι άλμπουμ έγινε χρυσό την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του.

Το 1968 ξεκίνησε μ' άλλους φίλους συνεργάτες του απ' την Ελλάδα για το Λονδίνο αλλά τα γεγονότα του Μάη εκείνης της χρονιάς τους εγκλώβισαν στην Γαλλία. Έτσι, παραμένοντας στο Παρίσι, δημιούργησε μαζί με τον Έλληνα καλλιτέχνη Ντέμη Ρούσο τους Aphrodite's Child. Το επιτυχημένο διπλό άλμπουμ με τον τίτλο 666 θεωρείται ότι του έδωσε ώθηση για την αρχή μιας διεθνούς καριέρας.

Ενώ αποτελούσε ακόμα μέλος των Aphrodite's Child, άρχισε δειλά ν' ασχολείται και με διαφορετικά πράγματα. Η αρχή έγινε το 1970 όταν έγραψε την μουσική για μια ταινία του Χένρι Χάπιερ.

Ακολούθησε ένα ακουστικό ντοκιμαντέρ επηρεασμένο απ' τις φοιτητικές εξεγέρσεις στο Παρίσι του 1968. Το 1973 ξεκίνησε μία επιτυχημένη συνεργασία με το σκηνοθέτη Φρέντερικ Ροσίφ για μια σειρά ντοκιμαντέρ για την άγρια φύση ενώ λίγο προτού μεταβεί στο Λονδίνο κυκλοφόρησε το σόλο άλμπουμ Earth.

Το 1975 αποχώρησε τους Aphrodite's Child για να εγκατασταθεί στο Λονδίνο. Εκεί ίδρυσε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μουσικών ηχογραφήσεων, τα Nemo studios.

Σαν ιδιαίτερα πετυχημένα του άλμπουμ εκείνης της περιόδου, που ο καλλιτέχνης άρχισε να γίνεται παγκοσμίως γνωστός, μπορούν να θεωρηθούν το Heaven And Hell το 1975, το Albedo 0.3 το 1976, το Spiral το 1977 για το οποίο βραβεύτηκε με το διεθνές βραβείο MIDEM Instrumental, το Beaubourg τον επόμενο χρόνο και το China το 1979.

Το 1978 συνεργάστηκε με την Ελληνίδα ηθοποιό Ειρήνη Παππά στο άλμπουμ με τίτλο Ωδές, που περιέχει παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια ενώ το 1986 συνεργάστηκαν ξανά στο άλμπουμ Ραψωδίες.

Ο Παπαθανασίου έκανε παράλληλα άλλη μια μεγάλη συνεργασία με τον Γιον Άντερσον σε τέσσερα άλμπουμ, το Short Stories το 1978, το The Friends Of Mr Cairo το 1981, το Private Collection δυο χρόνια μετά και το Page Of Life το 1991.

Πηγή newsit.gr