14 Μαΐου 2022

Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ... ΕΤΟΙΜΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ


«Είμαστε κυρίαρχο κράτος και λαμβάνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις για την ασφάλεια και την άμυνά μας» δήλωσε η φινλανδική κυβέρνηση προσθέτοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη ν' απαντήσει, αν χρειαστεί, σε κάθε είδους ρωσική πίεση ή σε αντίποινα για την πρόθεσή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, το Ελσίνκι φαίνεται να προετοιμάζεται ακόμη και για επίθεση με πυρηνικά απ' το Κρεμλίνο! Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, έχουν ετοιμαστεί 500 υπόγεια οχυρά με ειδική κατασκευή, στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, στα οποία μπορούν να βρουν καταφύγιο ως και 900.000 άνθρωποι (300.000 περισσότεροι απ' τον πληθυσμό του Ελσίνκι).

Για το ενταξιακό ζήτημα Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνομίλησαν χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με το Φινλανδό ομόλογό του Σαούλι Νιινίστο και τη Σουηδή Πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον. Σύμφωνα με την τοποθέτηση του Νιινίστο, «μοιραστήκαμε τη βαθιά μας ανησυχία για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ανέλυσα τα επόμενα βήματα της Φινλανδίας αναφορικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία εκτιμά βαθιά την απαραίτητη υποστήριξη που της παρέχουν οι ΗΠΑ».

Η Ιστοσελίδα έχει την άποψη ότι η Φινλανδία (ομοίως κι η «γειτόνισσά της» Σουηδία) δεν αντιμετωπίζει καμιά απειλή ώστε να επισπεύδει την ένταξή της στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Απλά, «σύρεται κάτω από επιθυμίες γνωστών και μη εξαιρετέων - άκρως φιλοπόλεμων - χωρών» ώστε να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν (ο οποίος ήδη έκανε το ατόπημα να εισβάλει στην Ουκρανία κι ίσως κάνει και δεύτερο)... Κρίνοντας ότι δε χρειάζεται να επεκταθούμε στον ισχυρισμό αυτό και θέλοντας να αποδείξουμε - εν μέρει μέχρι στιγμής - την προφάνειά του, απλά, επαναλαμβάνουμε την τελευταία φράση της προηγούμενης παραγράφου, τη δήλωση, δηλαδή, του Φινλανδού Προέδρου Νιινίστο:

«Η Φινλανδία εκτιμά βαθιά την απαραίτητη υποστήριξη που της παρέχουν οι ΗΠΑ»...