27 Μαΐου 2022

27 ΜΑΗ, ΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΝΙΚΟΛΟ ΠΑΓΚΑΝΙΝΙ


Απ' τους πλέον διάσημους βιρτουόζους κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Ιταλός βιολιστής και συνθέτης Niccolò Paganini κατάφερε να κερδίσει μια θέση δίπλα στο... διάβολο αφού η λαϊκή προκατάληψη της εποχής εξέλαβε το εκπληκτικό ταλέντο του ως σατανικό χάρισμα!

Θεωρείται απ' τους στυλοβάτες της σύγχρονης τεχνικής στο βιολί. Ο Paganini γεννήθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας στις 27 Οκτώβρη του 1782, έλαβε τα πρώτα μαθήματα στο μαντολίνο και το βιολί απ' τον πατέρα του, ερασιτέχνη μουσικό ενώ αργότερα μαθήτευσε κοντά στους αναγνωρισμένους δασκάλους της εποχής Servetto, Costa, Rolla και Paer. Επιδεικνύει από παιδί εξαιρετικό ταλέντο ενώ συνθέτει ήδη απ' τα 8 του χρόνια, δίνοντας το πρώτο του κοντσέρτο σε ηλικία 12 ετών!

Η εκπληκτική του πορεία ανακόπτεται για λίγο, λόγω ποτού και τζόγου, αλλά σε ηλικία 23 ετών, επανέρχεται αναλαμβάνοντας τη θέση του μουσικού διευθυντή στην αυλή της πριγκίπισσας της Lucca και της αδερφής του Ναπολέοντα, Elisa Baciocchi, όπου παραμένει μέχρι το 1809, οπότε αρχίζει να περιοδεύει στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Το 1813 εμφανίζεται στο Μιλάνο κι αποσπά διθυραμβικές κριτικές. Το 1828 φεύγει για πρώτη φορά στο εξωτερικό με σταθμό τη Βιέννη και το 1831 για το Παρίσι και το Λονδίνο. Στα ταξίδια του γνωρίζει πολλούς μουσικούς και συνθέτες, όπως τον Hector Berlioz.

Απ' το 1834 και μετά πραγματοποιεί λίγες εμφανίσεις ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του ταλαιπωρείται από μια ασθένεια του λάρυγγα. Στην κατοχή του έχει βιολιά φημισμένων κατασκευαστών όπως οι Stradivarious, Guarnerious και Amati αλλά και μια βιόλα κι ένα κοντραμπάσο του Stradivarious. Ως αγαπημένο όργανό του πάντως αναφέρεται ένα βιολί του Guarneri Del Gesù, κατασκευασμένο το 1742, το οποίο ο ίδιος αποκαλούσε «Το Κανόνι» (Il Cannone). Ο Paganini χάνει τη φωνή του αλλά όχι την ικανότητά του στο βιολί, το οποίο συνεχίζει να παίζει μέχρι το τέλος της ζωής του. Πέθανε στις 27 Μάη του 1840, στη Νίκαια.

Θεωρήθηκε ο πρώτος αυτόνομος καλλιτέχνης που περιόδευε χωρίς τη συνοδεία άλλων μουσικών ενώ έθεσε ξεκάθαρα τις βάσεις για το ρόλο του σολίστα. Οι ικανότητες του ήταν τέτοιες, ώστε σύμφωνα με τις ιστορίες της εποχής, το κοινό παραληρούσε στις συναυλίες του, σε σημείο που οι κυρίες να λιποθυμούν κι οι άντρες να κλαίνε. Για το λόγο αυτό κυκλοφορούσαν ευρέως κι οι φήμες ότι ο Paganini... είχε πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο σε αντάλλαγμα για το εξωπραγματικό του ταλέντο, φήμες που κόστισαν στη σορό του να... παραμείνει πέντε χρόνια στο δρόμο, αφού πουθενά δεν γινόταν δεκτή για ενταφιασμό!

Πηγή tvxs.gr

Σχόλιο Ιστοσελίδας

Λίγα λόγια, μόνο... Δε νοείται να υπάρχει φιλόμουσο άτομο που να μην κοσμείται η δισκοθήκη του από έργα του σπουδαίου Παγκανίνι!...