06 Ιουνίου 2022

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΔΕΡΜΑ ΠΟΥ ΝΙΩΘΕΙ ΠΟΝΟ


Ερευνητές στη Σκωτία δημιούργησαν ένα καινοτόμο ηλεκτρονικό δέρμα (e - skin) που μπορεί να νιώθει «πόνο».

Το επίτευγμα θα βοηθήσει να δημιουργηθεί μελλοντικά μια νέα γενιά έξυπνων ρομπότ - αλλά κι άλλων αντικειμένων - με ανθρώπινου τύπου απτική ευαισθησία.

Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, με επικεφαλής τον καθηγητή της Σχολής Μηχανικών James Watt Ραβίντερ Νταχίγια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ρομποτικής «Science Robotics», ενσωμάτωσαν στο νέο τεχνητό δέρμα ένα υπολογιστικό σύστημα επεξεργασίας που βασίζεται σε «συναπτικά τρανζίστορ», που μιμούνται τα νεύρα του εγκεφάλου.

Τα τρανζίστορ είναι φτιαγμένα από νανοσύρματα ψευδαργύρου - οξειδίου τοποθετημένα σε μια εύκαμπτη πλαστική επιφάνεια και συνδεδεμένα με αισθητήρες αφής. Το «δέρμα» μπορεί στη συνέχεια να εκτυπωθεί από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να φτιάξουν τεχνητό δέρμα με ανθρώπινη ευαισθησία στην αφή. Το νέο δέρμα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Το ρομποτικό χέρι που είναι καλυμμένο απ' το νέο δέρμα εμφανίζει αξιοσημείωτη ικανότητα ν' αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα, ακριβώς επειδή νιώθει «πόνο».

Όπως δήλωσε ο Νταχίγια, «όλοι μαθαίνουμε νωρίς στη ζωή μας ν' αντιδρούμε κατάλληλα στα απρόσμενα ερεθίσματα όπως ο πόνος, προκειμένου να μην κάνουμε κακό στον εαυτό μας. Φυσικά η ανάπτυξη του νέου ηλεκτρονικού δέρματος δε σημαίνει ότι νιώθει πραγματικά πόνο όπως τον ξέρουμε, είναι απλώς ένας σύντομος τρόπος για να εξηγήσουμε τη διαδικασία της μάθησης από εξωτερικά ερεθίσματα».

Μεταξύ άλλων μελλοντικών πρακτικών εφαρμογών, θα είναι η χρήση του ευαίσθητου e - δέρματος σε προσθετικά άκρα για ακρωτηριασμένους, καθώς κι η αξιοποίησή του στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων, ώστε καθημερινά αντικείμενα ν' αποκτήσουν όχι μόνο εξυπνάδα αλλά κι ευαισθησία. Το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης θα κατοχυρώσει την πατέντα της τεχνολογίας και σχεδιάζει να δημιουργήσει μία εταιρεία - τεχνοβλαστό για την εμπορική αξιοποίηση της ανακάλυψης.

Πηγή iefimerida.gr