02 Ιουνίου 2022

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ


Χθες βράδυ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έδωσε μια ομιλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα «Ελλάδα Κι Ευρώπη Στη Δίνη Μεγάλων Αλλαγών». Τόσο η πρόσκληση προς το πρόσωπό του όσο και το περιεχόμενο της ομιλίας του δεν πέρασαν απαρατήρητες, με την πλειοψηφία των ΜΜΕ που τον παρακολουθούσε επί χρόνια απ' την κλειδαρότρυπα να έχει τώρα ένα λόγο ν' αναφερθεί για καθαρά πολιτικούς λόγους σ' αυτόν.

Τρία στοιχεία μπορούμε να κρατήσουμε απ' τη χθεσινή ομιλία του: Το πρώτο είναι ότι με όσα είπε ήρθε σ' ευθεία σύγκρουση με την επίσημη κυβερνητική «γραμμή» στην εξωτερική πολιτική. Το δεύτερο είναι ότι κάποιοι κύκλοι γοητεύονται απ' το ενδεχόμενο ο πρώην πρωθυπουργός ν' αρχίσει να παρεμβαίνει στα δημόσια πράγματα και ν' ασκεί πίεση στο επιτελείο Μητσοτάκη. Το τρίτο είναι το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα έχει μια εξαιρετική ικανότητα να διαμορφώνει και να ελέγχει την καθημερινή πολιτική ατζέντα.

Είναι αδιανόητο το 2022 να έχουμε πολιτικές οικογένειες που αντιμετωπίζουν την κάθοδο στην πολιτική ως κληρονομικό δικαίωμα, ως μια κατάσταση διαδοχής, αναπτύσσοντας μια ιδιοκτησιακή σχέση με την πολιτική. Η ευθύνη είναι πρώτα και κύρια στα κόμματα, στη Βουλή και το νομοθετικό σώμα αλλά και σ' εμάς τους ψηφοφόρους. Σ' ότι έχει να κάνει με τους δυο πρώτους παράγοντες, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Σ' ότι όμως έχει να κάνει με τα πρόσωπα που ψηφίζουμε και στηρίζουμε στον πολιτικό στίβο, μπορούμε να κάνουμε πολλά. Και, στο τέλος της ημέρας, η ψήφος μας έχει μεγαλύτερη ισχύ και βαρύτητα απ' τ' άλλα δύο. Ας το έχουμε στο μυαλό μας ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων που έχουμε μπροστά μας.

Πηγή www.rosa.gr (Δημήτρης Ραπίδης)

Η επικεφαλίδα ανήκει στην Ιστοσελίδα