23 Ιουνίου 2022

ΦΟΝΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ


Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός μετά το φονικό σεισμό που έπληξε το Αφγανιστάν αφού εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω απ' τα ερείπια. Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ την ίδια ώρα ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 1.500.

Φωτογραφίες δείχνουν σπίτια να έχουν καταρρεύσει και τα σωστικά συνεργεία μαζί με τους πολίτες ν' αναζητούν επιζώντες.

«Ο απολογισμός έφθασε τους 1.000 νεκρούς κι ο αριθμός αυτός αυξάνεται», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ενημέρωσης και Πολιτισμού της επαρχίας Πάκτικα, ο Μοχάμαντ Αμίν Χουζάιφα και πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι ανοίγουν τάφους, τον ένα μετά τον άλλο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, νεκροί καταγράφονται και στις ανατολικές επαρχίες Νανγκαρχάρ και Χοστ ενώ η λίστα των νεκρών μεγαλώνει καθώς περνούν οι ώρες. Παράλληλα συνεχίζεται κι η αποτίμηση των ζημιών.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες έκανε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα «να στηρίξει τις εκατοντάδες οικογένειες που χτυπήθηκαν απ' αυτήν την καταστροφή» την ώρα που η χώρα μαστίζεται ήδη «απ' τις συνέπειες των πολυετών συγκρούσεων, τις οικονομικές δυσκολίες και την πείνα».

«Πιστεύουμε ότι περίπου 2.000 σπίτια καταστράφηκαν», είπε ο αρμόδιος των Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Ραμίζ Αλακμπάροφ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΟΗΕ στην Καμπούλ. Ο αριθμός των εκτοπισμένων, σημείωσε, μπορεί να είναι πολύ μεγάλος. «Κατά μέσο όρο, μια οικογένεια στο Αφγανιστάν αποτελείται από 7 - 8 άτομα» και σε κάποιες περιπτώσεις, πολλές οικογένειες ζουν κάτω απ' την ίδια στέγη, εξήγησε.

Πηγή documentonews.gr