21 Ιουνίου 2022

ΙΡΑΚ: ΤΟΥΣ 50 ΒΑΘΜΟΥΣ ΥΠΟ ΣΚΙΑ ΕΦΤΑΣΕ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ


Ένας ασυνήθιστος καύσωνας πλήττει αυτό τον Ιούνη το Ιράκ, με τη θερμοκρασία να είναι πάνω απ' το κανονικό. Στη Βαγδάτη το θερμόμετρο έδειχνε 50 βαθμούς υπό σκιά στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Λόγω της έλλειψης συντήρησης και πόρων, το δίκτυο ηλεκτροδότησης καταρρέει με αποτέλεσμα οι Ιρακινοί να έχουν ρεύμα μόνο μερικές ώρες την ημέρα. Και δε μπορούν όλοι να πληρώνουν ιδιωτικές εταιρείες, καθώς το κόστος ανέρχεται σε περίπου 100 ευρώ τον μήνα για μια τετραμελή οικογένεια.

Το Ιράκ αντιμετωπίζει ένα καλοκαίρι βγαλμένο απ' την κόλαση, έπειτα από μια άνοιξη που σημαδεύτηκε από αμμοθύελλες και σκόνη, οι οποίες προκλήθηκαν, επίσης, απ' την κλιματική αλλαγή και την ερημοποίηση της χώρας, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

«Καθώς οι καύσωνες κι οι αμμοθύελλες αναμένεται ν' αυξηθούν, εκτιμάμε ότι θα έχουμε περισσότερους ασθενείς με προβλήματα υγείας που συνδέονται με το κλίμα», δήλωσε ο Σέιφ Αλ Μπαντρ, εκπρόσωπος του Ιρακινού Υπουργείου Υγείας.

Το κλίμα αλλάζει, η θερμοκρασία ανεβαίνει και το Ιράκ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησε ο πρόεδρος της χώρας, Μπάρχαμ Σάλεχ. Ο ίδιος ζήτησε να αναχθεί η αντιμετώπιση των επιπτώσεών της «εθνική προτεραιότητα διότι αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τις μελλοντικές γενιές».

Στην επαρχία οι σοδειές αναμένεται να είναι καταστροφικές. «Η ερημοποίηση πλήττει το 39% του εδάφους του Ιράκ, η σπανιότητα του νερού είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλες τις επαρχίες μας», τόνισε ο Σάλεχ.

Προς το παρόν, όμως, το κλίμα βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο στην πολιτική ατζέντα.

Πηγή documentonews.gr