06 Ιουνίου 2022

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΡΓΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ


Συγκεκριμένα, ένα απ' τα έργα ορόσημα της ρομαντικής εργογραφίας, τη Συμφωνία «Του Νέου Κόσμου» (αριθμός 9 σε μι ελάσσονα, έργο 95) του Αντονίν Ντβόρζακ (εικονίζεται στη φωτογραφία), παρουσιάζουν η διακεκριμένη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου κι ο διάσημος Νοτιοκορεάτης αρχιμουσικός Μιουνγκ Γουν Τσουνγκ στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την Κυριακή 26 Ιούνη στις 21.00, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Την ίδια βραδιά, θ' ακουστούν, επίσης, η Εισαγωγή απ' την όπερα «Η Ιταλίδα Στο Αλγέρι» του Τζοακίνο Ροσίνι κι η Δεύτερη Συμφωνία σε ρε μείζονα, έργο 36 του Λούντιβιχ Βαν Μπετόβεν.

Η Συμφωνία «Του Νέου Κόσμου» του Αντονίν Ντβόρζακ (1841 - 1904) είναι ένα έργο ιστορικής σημασίας, τόσο για τη βορειοαμερικανική όσο και για τη βοημική - τσεχική μουσική. Ο σπουδαίος Μουσουργός τη συνέθεσε το 1893, ενόσω βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, όπου είχε προσκληθεί προκειμένου ν' αναλάβει τη θέση του καθηγητή και καλλιτεχνικού διευθυντή του νεοϊδρυθέντος Εθνικού Ωδείου Μουσικής της πόλης. Ήταν παραγγελία της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης, με αφορμή τα 400 χρόνια απ' την ανακάλυψη της Αμερικής. H πρώτη της παρουσίαση, την ίδια χρονιά, στο Carnegie Hall σημείωσε τεράστια επιτυχία, με το ακροατήριο να χειροκροτεί παρατεταμένα πριν την έναρξη του κάθε μέρους. Σύντομα, η Ενάτη Συμφωνία ταξίδεψε στην Ευρώπη (Λονδίνο, Πράγα, Βιέννη, Άμστερνταμ, Ρωσία, Μιλάνο κι αλλού), όπου γνώρισε ευρύτατη απήχηση.

Η κωμική όπερα «Η Ιταλίδα Στο Αλγέρι» του Τζοακίνο Ροσίνι (1792 - 1868), ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία το Μάη του 1813 στο Σαν Μπενετέτο της Βενετίας. Το λυρικό έργο του Ιταλού συνθέτη κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον του κοινού, καθώς αναδείκνυε τη διαφορά νοοτροπίας ανάμεσα σ' Ανατολή και Δύση, στις αρχές του 19ου αιώνα. Η δημοφιλής εισαγωγή της, με την εντυπωσιακή ενορχήστρωση και τις αναγνωρίσιμες λαμπερές μελωδίες της, έχει αγαπηθεί απ' τους θεατές και περιλαμβάνεται συχνά στο ρεπερτόριο πολλών ορχηστρικών συνόλων κι αρχιμουσικών.

Ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν (1770 - 1827) διηύθυνε για πρώτη φορά τη Δεύτερη Συμφωνία σε ρε μείζονα, έργο 36 τον Απρίλη του 1803 στο Theater An Der Wien. To έργο γράφτηκε κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου για το μεγάλο Μουσικό, το καλοκαίρι του 1802, όταν παρουσιάστηκε αιφνιδίως σημαντική επιδείνωση της ακοής του, γεγονός που επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την ψυχολογική του κατάσταση. Ωστόσο, η άσχημη διάθεση του Μπετόβεν δεν έχει επηρεάσει το ύφος της Συμφωνίας αρ. 2, η οποία ακτινοβολεί αισιοδοξία κι ελπίδα για το μέλλον.

Τιμές εισιτηρίων από 5 ως 80 ευρώ.

Πηγή iefimerida.gr