09 Ιουνίου 2022

ΑΝΕΜΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ


Ο αριστερός Γκουστάβο Πέτρο θριάμβευσε στον πρώτο γύρο των εκλογών στην Κολομβία, η οποία την προηγούμενη Κυριακή ψήφισε την αλλαγή του καθεστώτος που ταλανίζει τη χώρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι υποψήφιοι των παραδοσιακών δεξιών κομμάτων απέτυχαν να περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Η σημασία, ωστόσο, της πρωτιάς του Πέτρο δεν πρέπει να υποτιμηθεί, αφού η Κολομβία δεν είχε ποτέ αριστερό υποψήφιο να προηγείται στον πρώτο γύρο. Μάλιστα, το πολιτικό σύστημα τουλάχιστον των τελευταίων δύο δεκαετιών - με πρωτεργάτη τον Άλβαρο Ουρίμπε - απέκλειε οποιαδήποτε φωνή δεν ήταν αμερικανόπνευστη. Αν ο Πέτρο καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος στις 19 Ιούνη και με τις εκλογές στη Βραζιλία τον Οκτώβρη να έχουν φαβορί τον Ινάσιο Λούλα, θα σημάνει μια μικρή επανάσταση για τα μέτρα της Λατινικής Αμερικής, όπου ήδη έχουν υπερισχύσει προοδευτικές δυνάμεις στο τιμόνι του Περού, της Χιλής, της Βολιβίας και της Αργεντινής.

Ο Πέτρο (40,8%) θ' αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο τον 77χρονο επιχειρηματία Ροδόλφο Ερνάντες (28%), ο οποίος αποκαλείται απ' τα Μέσα της χώρας «Κολομβιανός Τραμπ».

Πηγή documentonews.gr