20 Φεβρουαρίου 2022

Ι. Μ. Ε.: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΕ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ


Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Ι. Μ. Ε.), έχοντας διαχρονικά ως στόχο την προώθηση του πολιτισμού, της ιστορίας και της εκπαίδευσης, χρηματοδοτεί το Πανεπιστημιακό Δίπλωμα Νέων Ελληνικών, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού «DU HELLENIKA» σ' ένα απ' τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Γαλλίας, το Πανεπιστήμιο της Cote D’ Azur.

Το Ι. Μ. Ε. επιδιώκει, μέσω αυτής της συνεργασίας, να προάγει την Eλληνική γλώσσα και στο πλαίσιο του νέου του προγράμματος XR Cosmos, που καινοτομεί στην Έρευνα και τις Νέες Τεχνολογίες. Επίσης, προσβλέπει σε διεύρυνση της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Cote D’ Azur, που είναι παγκοσμίως γνωστό για την Έρευνα που πραγματοποιεί και τη  διεπιστημονική του προσέγγιση.

H Eλληνική γλώσσα έχει μια μοναδική ιδιότητα. Μέσω της Ελληνικής, ο σπουδαστής μπορεί να κατανοήσει σε βάθος την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και της Ιστορίας, καθώς αποτελεί μια απ' τις ιδρυτικές γλώσσες του δυτικού πολιτισμού, ν' ανακαλύψει την προέλευση θεσμών & εννοιών, να προσεγγίσει πολύ πιο εύκολα μια ευρεία γκάμα θεμάτων απ' την Ιστορία των Επιστημών μέχρι τη Γλωσσολογία.

Το δίπλωμα είναι διετούς φοίτησης κι απευθύνεται σε φοιτητές όλων των γνωστικών αντικειμένων, επαγγελματίες μετάφρασης / διερμηνείας, αλλά και σ' όλους όσοι επιθυμούν να διευρύνουν το γνωστικό τους αντικείμενο και ν' αποκτήσουν (νέα) εφόδια. Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στους σπουδαστές να κατανοήσουν τη σημερινή πολιτιστική και κοινωνική κατάσταση της χώρας, ενώ, μέσα από μια διαπολιτισμική προσέγγιση, θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στις πολιτιστικές δραστηριότητες της Ευρώπης και της Μεσογείου.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι θα μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στον τομέα της Ελληνικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού σ' επίπεδο Master ή να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε ειδικότητες μετάφρασης, διερμηνείας, τουρισμού, αλλά κι εκπαίδευσης κι έρευνας. Εισηγητές του προγράμματος είναι μια διεπιστημονική ομάδα διακεκριμένων καθηγητών του Πανεπιστημίου της Cote D’ Azur, με επικεφαλής την καθηγήτρια συγκριτικής λογοτεχνίας Odile Gannier και τον καθηγητή Ηλία Γιόκαρη, υπό την επίβλεψη του Προέδρου του Πανεπιστημίου, Jeanick Brisswalter.

Πηγή iefimerida.gr