07 Φεβρουαρίου 2022

ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ: 20 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΥΦΩΝΑ (ΒΙΝΤΕΟ)


Σε 20 ανέρχονται οι νεκροί και σε 55.000 οι εκτοπισμένοι απ' το πέρασμα του κυκλώνα Μπατσιράι απ' τη Μαδαγασκάρη, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών.

Οι πλημμύρες που προκάλεσε προτού ολοκληρώσει το πέρασμά του απ' τη Μαδαγασκάρη σήμερα το πρωί, κατέστρεψαν τους μεγαλύτερους ορυζώνες της χώρας που βρίσκονται στο κέντρο της νήσου, εγείροντας φόβους για επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης, προειδοποίησε η Unicef.

Ο τροπικός κυκλώνας έφτασε στη Μαδαγασκάρη το βράδυ του Σαββάτου προς τα ξημερώματα της Κυριακής στην ανατολική ακτή της μεγάλης νήσου του Ινδικού Ωκεανού, συνοδευόμενος από ισχυρές βροχές κι ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα ως και 165 χιλιομέτρων την ώρα, προτού πλήξει τη γαλλική νήσο Ρεϊνιόν. Η Unicef εκφράζει φόβους ότι πολλά θύματα είναι παιδιά καθώς αυτά αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της χώρας.

Ο κυκλώνας έπληξε αρχικά αγροτική παράκτια ζώνη 150 χιλιομέτρων που είναι αραιοκατοικημένη προτού κατευθυνθεί δυτικά προς την ενδοχώρα, προκαλώντας την υπερχείλιση ποταμών και πλημμύρες που κατέστρεψαν τους μεγαλύτερους ορυζώνες της Μαδαγασκάρης, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την Unicef.

«Οι συνέπειες του κυκλώνα δεν τελειώνουν σήμερα, θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες κυρίως στον αγροτικό τομέα», προειδοποίησε ο Ζαν Μπενουά Μανές, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Unicef στη Μαδαγασκάρη, όπου, αξίζει να σημειωθεί, το 77% του πληθυσμού ζει κάτω απ' το όριο της φτώχειας.

Πηγή iefimerida.gr