11 Φεβρουαρίου 2022

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΛΙΚ ΜΟΝΤΑΝΙΕ!


Σε ηλικία 90 ετών, έχασε τη μάχη με τη ζωή ο Γάλλος ιολόγος Λικ Μοντανιέ, ο οποίος βραβεύτηκε το 2008 με Νόμπελ Ιατρικής για τη συνεισφορά του στην ανακάλυψη του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) που προκαλεί το AIDS.

Ο σπουδαίος επιστήμονας γεννήθηκε το 1932 στη Γαλλία κι απέκτησε διδακτορικό στην ιολογία στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Στην ίδια πόλη, αργότερα, έγινε διευθυντής του Παγκόσμιου Ιδρύματος για την Έρευνα και την Πρόληψη του AIDS.

Προτού ξεσπάσει η επιδημία του AIDS, ο Μοντανιέ είχε κάνει σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με τη φύση των ιών και συνεισέφερε στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι ιοί μπορούν ν' αλλάξουν τις γενετικές πληροφορίες του οργανισμού των ξενιστών.

Η έρευνά του για την ιντερφερόνη, μιας ομάδας πρωτεϊνών που «δραστηριοποιεί» την προστατευτική άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στους ιούς, άνοιξε, επίσης, δρόμους για θεραπείες ιογενών ασθενειών.

Ο Λικ Μοντανιέ «πυροδότησε διαμάχη» το 2020 λέγοντας ότι ο νέος κορονοϊός δεν προήλθε απ' την υπαίθρια αγορά της Γουχάν αλλά δημιουργήθηκε σε εργαστήριο της Κίνας. Οι επιφυλάξεις που είχε για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του συγκεκριμένου ιού, τον ξανάφεραν τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο, με τον ίδιο να κερδίζει τη συμπάθεια των ατόμων που αντιδρούν ανά τον κόσμο στις «υπερβολές» των διαφόρων κυβερνήσεων όσο αφορά την «αντιμετώπιση του ιού» κι αντίστοιχα να δέχεται επικρίσεις από μεγάλο μέρος της παγκόσμιας «συστημικής» κοινότητας (από πολιτικούς, φαρμακοβιομηχανίες, δημοσιογράφους κι υγειονομικούς).

Ήταν παντρεμένος απ' το 1961 με τη Δωροθέα Άκερμαν, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά. Του άρεσαν το κολύμπι κι η κλασική μουσική (λάτρευε, μάλιστα, να παίζει στο πιάνο, ειδικά σονάτες του Μότσαρτ, στις οποίες ήταν βιρτουόζος).

Πηγές: Διάφοροι διαδικτυακοί τόποι με προσθήκες της Ιστοσελίδας