16 Φεβρουαρίου 2022

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


«Η Ελλάδα κι η Ιταλία άνοιξαν το δρόμο κι η Μεγάλη Βρετανία πρέπει ν' ακολουθήσει. Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα θα είναι νίκη του πολιτισμού έναντι της βαρβαρότητας. Είναι μια μάχη που πρέπει να κερδίσουμε», λέει σ' άπταιστα Ελληνικά στο iefimerida.gr ο Louis Godart, λίγες ώρες μετά την ανταλλαγή των αρχαιοτήτων μεταξύ των δυο χωρών.

Η λεγόμενη πλάκα «Fagan», ένα πεντελικό μαρμάρινο θραύσμα που απεικονίζει το πόδι της Θεάς Αρτέμιδας καθισμένης σε θρόνο, ένα πολύτιμο κομμάτι του Παρθενώνα που βρισκόταν στο Περιφερειακό Αρχαιολογικό Μουσείο A. Salinas στο Παλέρμο, επέστρεψε στο φυσικό του χώρο. Ο Αρχαιολόγος και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης «Federico II» δεν κρύβει την ικανοποίησή του.

«Το Γλυπτό έχει πλέον επιστρέψει στη θέση του, στη μεγαλειώδη ζωφόρο του Φειδία κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Η Ιταλική κυβέρνηση, πεπεισμένη ότι τα Γλυπτά ανήκουν όλα στην Ελλάδα, τελειοποιεί κάποιες νομοθετικές πτυχές που θα επιτρέψουν στο τμήμα του Παλέρμο να παραμείνει για πάντα στην Αθήνα. Όλες οι χώρες, μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία, η ιστορία της οποίας χαρακτηρίζεται απ' τον κλασικό πολιτισμό, θα πρέπει ν' ακολουθήσουν το παράδειγμα που έδωσαν οι αρχές του μουσείου του Παλέρμο και του Ιταλικού πολιτικού κόσμου», δηλώνει ο Louis Godart τονίζοντας ότι εκτός απ' το Βρετανικό Μουσείο, υπάρχουν θραύσματα της ζωφόρου του Φειδίά που είναι διάσπαρτα σ' όλη την Ευρώπη. «Ήρθε η ώρα να επιστρέψουν στο υπέροχο Μουσείο Ακρόπολης», λέει με νόημα.

Πηγή iefimerida.gr