28 Φεβρουαρίου 2022

ΤΟ ΑΙΜΑ ΡΕΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΑΜΠΑΝΙΕΣ


Οι μεγαλομέτοχοι των κολοσσών της παγκόσμιας πολεμικής βιομηχανίας τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση τα τελευταία 24ωρα, καθώς στον ορίζοντα αναδύονται νέα πολυδάπανα εξοπλιστικά προγράμματα, νέες παραγγελίες, νέα κέρδη. Αυτή τη φορά, μάλιστα, τα κέρδη τους δε θα βγουν απ' τους «συνήθεις ύποπτους» πελάτες τους στη Μέση Ανατολή και τις χώρες του τρίτου κόσμου, αλλά τις κυβερνήσεις της πάμπλουτης Ευρώπης, οι οποίες, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύρονται σε μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των αμυντικών τους δαπανών για τα επόμενα χρόνια. Η Γερμανία, για παράδειγμα, αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της πάνω απ' το 2% του ΑΕΠ.

Απ' την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι πληροφορίες έφεραν τον Τζο Μπάιντεν να ζητά απ' το Κογκρέσο, πριν ακόμη μπουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία, μεγέθυνση του επόμενου προϋπολογισμού του αμερικανικού Πενταγώνου πάνω απ' τα 800 δισ. δολάρια. Ο τελευταίος αμυντικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ ήταν 752,9 δισ. δολάρια. Στη συνέχεια, το Κογκρέσο τον αύξησε κατά 25 δισ. δολάρια στα 778 δισ. δολάρια για το οικονομικό έτος 2022, που ολοκληρώνεται τον επόμενο Σεπτέμβριο. Μετά και τη ρωσική επίθεση, όμως, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι δαπάνες θ' αυξηθούν πολύ περισσότερο απ' αυτό το ποσό, προς όφελος κυρίως των μεγάλων προμηθευτών οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI), το 2020 οι συνολικές αμυντικές δαπάνες της υφηλίου άγγιζαν τα 2 τρισ. δολάρια. Τόσα πολλά χρήματα για οπλικά συστήματα, πυρομαχικά, αεροσκάφη, άρματα μάχης, μισθούς και συντήρηση στρατών είχαν να δαπανηθούν στην υφήλιο απ' το 1988, όταν ο κόσμος βρισκόταν ακόμη στον Ψυχρό Πόλεμο. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών σημειώθηκε παρά τη μεγάλη ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού κι είχε αποτέλεσμα οι στρατιωτικές δαπάνες να ισοδυναμούν πλέον με το 2,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Μεγάλος κερδισμένος αυτής της τεράστιας αφαίμαξης πλούτου απ' τα δημόσια ταμεία σε βάρος των φορολογουμένων πολιτών της υφηλίου ήταν οι μέτοχοι των μεγάλων βιομηχανιών παραγωγής οπλικών συστημάτων κι εταιρειών παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών. Οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου κατάφεραν ν' αυξήσουν τις πωλήσεις όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών στα 531 δισ. δολάρια από 470 δισ. δολάρια το 2019.

Πηγή efsyn.gr (Μπάμπης Μιχάλης)

Σχόλιο Ιστοσελίδας

Τόσο καιρό τα νήματα τα κινούσαν οι φαρμακοβιομηχανίες με την «περίπτωση» του κορονοϊού. Είδαν ότι έμειναν πίσω οι βιομηχανίες όπλων κι είπαν να περάσουν μπροστά... Τα πράγματα, όσο άσχημα κι αν είναι (ή και τραγικά ακόμα), έχουν απλή εξήγηση...