20 Ιανουαρίου 2021

ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ


Μετά την ανακοίνωση των 150 λιμανιών για υδροπλάνα, με την ακατανόητη απουσία του Αγίου Νικολάου, δίνω το παρακάτω ενημερωτικό κείμενο κι ελπίζω να συμμετέχει κι ο Άγιος Νικόλαος. Το θέμα αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο, τους φορείς, την κοινωνία μας...

Τα υδροπλάνα θεωρούνται ιδανικά μέσα μεταφοράς για τη χώρα με τον αναπτυγμένο νησιωτικό χώρο. Μπορούν να εκτελούν τα κάτωθι ήδη πτήσεων:

* Τακτικές επιβατικές πτήσεις
* Έκτακτες επιβατικές πτήσεις (charter)
* Περιηγητικές – τουριστικές
* Φορτίου (Φάρμακα, Τρόφιμα, Τύπος, Δέματα κλπ)
* Νοσοκομειακές
* Έρευνας και Διάσωσης
* Πυρόσβεσης

Στον Άγιο Νικόλαο υπήρξε ενδιαφέρον απ' το 2007. Με τη συνεργασία του Λιμενικού Ταμείου και του Λιμεναρχείου, ήλθε κλιμάκιο απ' την ΥΠΑ, Διεύθυνση αερολιμένων, κι έκανε αυτοψία για τους διαδρόμους προσθαλάσσωσης κι αποθαλάσσωσης.

Με το έγγραφο ΥΠΑ/Δ3/Α/3835/902 της 30 Γενάρη 2008 έγινε χωροθέτηση 3 διαδρόμων στον Άγιο Νικόλαο, 2 έξω απ' το Λιμάνι κι ένας έξω απ' τη Μαρίνα. Δεν προχώρησε όμως γρήγορα η διαδικασία. Άρχισε και πάλι να υπάρχει ενδιαφέρον το 2013 οπότε κι εμφανίσθηκαν εταιρείες που έχουν εξειδικευθεί κι ήταν διαθέσιμες για τη σύνταξη του σχετικού φακέλου για την χορήγηση της άδειας. Το ενδιαφέρον έχει και πάλι αναθερμανθεί και ήδη το ΥΠΕΝ προχωρά στην έγκριση αδειοδοτήσεων.

Η επιτυχία των υδροπλάνων εξαρτάται απ' την ύπαρξη εκτεταμένου δικτύου. Δεδομένου ότι στον Άγιο Νικόλαο υπάρχουν οι χωροθετήσεις και δεν ξεκινούμε απ' το μηδέν, καλό θα είναι ν' αναθερμανθεί το ενδιαφέρον μας ώστε να εξασφαλιστεί η δρομολόγηση υδροπλάνων. Τα οφέλη θα είναι σημαντικά για την κοινωνία και την οικονομία μας.

Πηγές: κείμενο από cna.gr (Δημήτρης Κουνενάκης) και φωτογραφία από banks.com.gr