ΛΟΥΤΡΟ, ΤΟ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΔΙΧΩΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!
Λίγα Λόγια:
Το Λουτρό βρίσκεται στη νότια ακτή του Νομού Χανίων, δυτικά απ' την Χώρα Σφακίων κι ανατολικά απ' την Αγία Ρουμέλη, στα Σφακιά της Κρήτης.
Δεν είναι πραγματικό χωριό με μόνιμους κατοίκους. Είναι ένα μικρό, γραφικό παραθαλάσσιο θέρετρο που λειτουργεί κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες κι ίσως κάποιες αργίες την χειμερινή περίοδο.
Είναι ένα μέρος όπου δεν κινούνται αυτοκίνητα. Άλλωστε, δρόμοι που να οδηγούν στο Λουτρό ή μακριά απ' αυτό δεν υπάρχουν. Mόνο μικρές βάρκες και θαλάσσια σκάφη, κι η πρόσβαση είναι εφικτή δια θαλάσσης.
Ένας στριμωγμένος ανάμεσα στα βράχια οικισμός όπου νιώθει κανείς πως ανακάλυψε τον τελευταίο καλοκαιρινό παράδεισο της νότιας Κρήτης. Απομονωμένος χώρος και γαλήνιος, χτισμένος αμφιθεατρικά στον απάνεμο κόλπο, μ' ένα μπαράκι, μαγαζάκια, χαμηλά σπιτάκια και δωμάτια μετρημένα στα δάχτυλα. Η απόλυτη χαλάρωση!
Και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να σε μαγέψει εκείνη η πανσέληνος που βάφει ολόκληρο τον κόλπο ασημένιο. Είναι η στιγμή που η επιστροφή στον πολιτισμό μοιάζει με εμπειρία που δε θα θες να ξαναζήσεις!
Προσέγγιση Της Περιοχής:
Για να φτάσεις στο Λουτρό θα πρέπει ή να περπατήσεις μιάμιση ώρα απ' τη Χώρα Σφακίων ή να επιβιβαστείς σε καραβάκι. Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια πλοίων προς κι απ' τη Χώρα Σφακίων, τη Σούγια, τη Γαύδο, την Παλαιόχωρα και την Αγία Ρουμέλη (ειδικά όσο αφορά τη Χώρα Σφακίων, η μεταφορά διαρκεί 15 λεπτά).
Ιστορία:
Πιστεύεται ότι στο σημείο που βρίσκεται το χωριό υπήρχε η αρχαία πόλη του Φοίνικα. Αργότερα, έγινε το χειμωνικό λιμάνι της πόλης των Σφακίων, λόγω του ότι ο κλειστός κόλπος και το μικρό νησί στην είσοδό του δημιουργούν ένα φυσικό λιμάνι όπου τα πλοία μπορούν να είναι ασφαλή ακόμη και σε πολύ κακές καιρικές συνθήκες.
Το χωριό ονομάστηκε έτσι απ' τα λουτρά που βρέθηκαν εκεί, το νερό των οποίων ερχόταν απ' την Aνώπολη.
Αξιοθέατα:
Ανάμεσα στα παλιά κι όμορφα κτίρια που μπορείς να θαυμάσεις είναι και το κυβερνείο που χρησιμοποιήθηκε κατά την επανάσταση του 1821.
Στο Λουτρό αξίζει να δεις τα ερείπια της αρχαίας Aράδενας με τη βυζαντινή εκκλησία του αρχάγγελου Μιχαήλ και την Aνώπολη.
Εδώ δεν υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία με πισίνες, πολυσύχναστα εστιατόρια και παράλιες. Αυτό το μικρό γραφικό ψαροχώρι δεν έχει ακόμα «χαλάσει» απ' το μαζικό τουρισμό.
Πηγή cna.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου