24 Ιανουαρίου 2021

ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ

Μολυσματικές ασθένειες, κλιματική αλλαγή, κατάρρευση υποδομών πληροφοριακών συστημάτων, κοινωνικές ανισότητες, κρίσεις χρέους, όπλα μαζικής καταστροφής, ενδεχόμενα διάλυσης κρατών είναι σήμερα οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την ανθρωπότητα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση κινδύνων (Global Risks Report) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

Κάθε χρόνο απ' το 2006, το WEF δημοσιεύει μια έκθεση για τους παγκόσμιους κινδύνους. Εδώ και χρόνια, με την ετήσια αυτή έκθεση, προειδοποιεί ότι τα κράτη δεν είναι προετοιμασμένα κατάλληλα για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων. Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Μπόργκε Μπρέντε τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά την παρουσίαση της έκθεσης (Global Risks Report 2021) ότι οι κίνδυνοι δεν αφορούν μεμονωμένες χώρες: «Το 2020 έδειξε ότι οι κίνδυνοι δε σταματούν στα σύνορα και δεν αφορούν μεμονωμένους τομείς. Τα προβλήματα κι οι κρίσεις δε γνωρίζουν σύνορα, είναι παντού.»

Ο Κορονοϊός ανάγκασε φέτος τους διοργανωτές του WEF να αναβάλουν τις επαφές για τα τέλη Μάη στη Σιγκαπούρη. Παραδοσιακά, το διεθνές φόρουμ πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τελευταία βδομάδα του Γενάρη στο Νταβός της Ελβετίας.

Πηγή cna.gr/world