11 Ιανουαρίου 2021

ΠΟΣΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ;

Πόσο διαρκεί το ταξίδι απ' τη Γη στη Σελήνη άραγε; Άνθρωποι και μηχανές έχουν κάνει αυτό το ταξίδι στο παρελθόν, σε κάποιους πήρε πάρα πολύ καιρό, κι άλλοι ήταν εκπληκτικά γρήγοροι...

Πολλές αποστολές έχουν φτάσει σε σεληνιακή τροχιά και προσγειώθηκαν στη σεληνιακή επιφάνεια, αλλά τα μέσα για να φθάσουν εκεί είναι πολύ διαφορετικά. Είτε μια αποστολή που χρησιμοποιεί έναν πύραυλο για να φτάσει εκεί, ή μια ευφυή μηχανή ιόντων που αργά ωθεί το ωφέλιμο φορτίο του πιο κοντά, έχουμε πολλές ανοικτές επιλογές όταν θα ταξιδεύουμε στη Σελήνη στο μέλλον. Πάμε να δούμε απ' την πιο αργή στην ταχύτερη πτήση προς το φυσικό δορυφόρο της Γης, 380.000 χιλιόμετρα μακριά.

Πιο αργή: 1 έτος, 1 μήνας και 2 εβδομάδες

Η πιο αργή αποστολή που πέταξε στο φεγγάρι ήταν στην πραγματικότητα μια απ' τις πιο προηγμένες τεχνολογίες που στάλθηκαν στο διάστημα. Το σεληνιακό σκάφος SMART-1 της ESA ξεκίνησε στις 27 Σεπτέμβρη 2003 και χρησιμοποίησε ένα επαναστατικό κινητήρα ιόντων για την ώθησή του προς τη Σελήνη. Το SMART-1 εκτοξεύτηκε αργά έξω απ' τη Γη για να φτάσει στον προορισμό του ένα έτος, έναν μήνα και δύο εβδομάδες αργότερα, στις 11 Νοέμβρη 2004. Το SMART-1 μπορεί να ήταν αργό, αλλά ήταν μακράν η πιο υψηλή απόδοση καυσίμου.

Όχι και τόσο αργή: 5 ημέρες

Η αποστολή SMART είναι μια παραδοξότητα από μόνη της αφού ήταν μακράν η μεγαλύτερη αποστολή προς τη Σελήνη, οι υπόλοιπες αποστολές χρειάστηκαν λίγες μέρες για να φτάσουν σε σεληνιακή τροχιά. Η αποστολή Chang’e-1 της Κίνας ξεκίνησε απ' το Κέντρο Εκτόξευσης Xichang στις 24 Οκτώβρη 2007, αλλά κάθισε σε γήινη τροχιά μέχρι την 31η Οκτώβρη, όταν άρχισε τη μετάβασή της προς τη Σελήνη. Εισήλθε σε σεληνιακή τροχιά στις 5 Νοέμβρη. Το Chang’e-1 ως εκ τούτου χρειάστηκε πέντε μέρες για να καλύψει την απόσταση, χρησιμοποιώντας τους προωθητικούς του πυραύλους.

Πιο γρήγορες οι επανδρωμένες αποστολές: 3 ημέρες, 3 ώρες, 49 λεπτά

Οι αποστολές Apollo, σε σύγκριση, ήταν αρκετά γρήγορες στο ταξίδι τους προς το φεγγάρι. Οι αστροναύτες του Apollo 11 εκτοξεύτηκαν στην κορυφή ενός τεράστιου Saturn V πυραύλου με πολλαπλά επίπεδα στις 16 Ιούλη 1969 απ' το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι κι έφυγαν γρήγορα για το δρόμο τους. Έφθασαν σε σεληνιακή τροχιά μετά από μόλις τρεις ημέρες στο διάστημα, στις 19 Ιούλη 1969.

Ακόμη κι η πρώτη ήταν γρήγορη: 1,5 ημέρες

Η πρώτη αποστολή στη Σελήνη ήταν το σοβιετικό σκάφος Luna 1 που ολοκλήρωσε ένα flyby το 1959. Αυτός ο βασικός, αλλά πρωτοποριακός ανιχνευτής ξεκίνησε στις 2 Γενάρη και πέταξε δίπλα απ' το φεγγάρι σε μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα στις 4 Γενάρη. Χρειάστηκαν μόνο 36 ώρες για να κάνει το ταξίδι, συνεπώς, ταξίδευε με μέση ταχύτητα 10.500 χλμ/ώρα.

Ρεκόρ ταχύτητας: 8 ώρες, 35 λεπτά

Μέχρι στιγμής η ταχύτερη αποστολή που πέταξε πέρα απ' το φεγγάρι ήταν οι Νέοι Ορίζοντες της NASA προς τον Πλούτωνα. Η αποστολή είχε μια ταχεία εκτόξευση, ρουκέτες που τροφοδότησαν το σκάφος με πάνω από 58.000 χιλιόμετρα/ώρα για να του δώσουν μια καλή αρχή στο μακρύ του ταξίδι στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα και τον Πλούτωνα. Αν κι αυτό είναι εντυπωσιακό, αξίζει έχοντας κατά νου ότι οι Νέοι Ορίζοντες δεν επιβράδυναν για να εισέλθουν σε σεληνιακή τροχιά (όπως οι ειδικές αποστολές πιο πάνω με στόχο τη Σελήνη), πιθανώς ακόμα επιτάχυνε, καθώς η Σελήνη ήταν μια τελεία στη θέα του. Ωστόσο, χρειάστηκαν οκτώ ώρες και τριάντα πέντε λεπτά για να καλύψει την απόσταση των 380.000 χιλιομέτρων. Εντυπωσιακό!

Πηγή tsene.com

Το πρωτότυπο κείμενο δημοσιεύτηκε στις 3 Ιούνη 2012...