22 Μαρτίου 2022

ΚΡΑΤΙΚΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 2021


Το Υπουργείο Πολιτισμού Κι Αθλητισμού ανακοινώνει τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2021 (για τις εκδόσεις 2020). Παράλληλα, ανακοινώνει τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2021 (εκδόσεις 2020) και τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2021 (εκδόσεις 2020). 

Τα βραβεία έχουν ως εξής:

* Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το έτος 2021 απονέμεται στο Δημήτρη Τζιόβα για τη συνολική του προσφορά στα Γράμματα.

* Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2021 απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στο Νίκο Δαββέτα για το έργο του Άντρες Χωρίς Άντρες, Εκδόσεις Πατάκη, και στη Λουίζα Παπαλοΐζου για το έργο της Το Βουνί, Εκδόσεις Το Ροδακιό.

* Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας 2021 απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στο Θανάση Χατζόπουλο για το έργο του Ιστορικός Ενεστώς, Εκδόσεις Πόλις, και στο Χρήστο Χρηστίδη για το έργο του Γυμνός, Εκδόσεις Εντευκτηρίου.

* Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2021 απονέμεται κατά πλειοψηφία στο Διονύση Καψάλη για το έργο του Σημειώσεις Για Τη Μουσική Του Κόσμου, Εκδόσεις Άγρα.

* Το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής 2021 απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Χριστίνα Κουλούρη για το έργο της Φουστανέλες Και Χλαμύδες, Ιστορική Μνήμη Κι Εθνική Ταυτότητα 1821 - 1930, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

* Το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας - Bιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας 2021 απονέμεται κατά πλειοψηφία στους Στράτο Ν. Δορδανά και Βάιο Καλογρηά για το έργο τους Οι Ζωές Των Άλλων, Η Στάζι Κι Οι Ελληνες Πολιτικοί Πρόσφυγες Στην Ανατολική Γερμανία (1949 - 1989), Εκδόσεις Επίκεντρο.

* Το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2021 απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στο Σπύρο Γούλα για το έργο του Τα Περσινά Τους Βάζουν Για Καλά, Εκδόσεις Πόλις, και στο Φοίβο Οικονομίδη για το έργο του Βορράς, Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον Της Εστίας.

* Το Ειδικό Κρατικό Βραβείο 2021 για βιβλίο που προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στο Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη για το έργο του Έξοδα Νοσηλείας, Εκδόσεις Ενύπνιο, και στο Δημήτρη Χριστόπουλο για το έργο του Τζίντιλι, Εκδόσεις Το Ροδακιό.

* Η Επιτροπή αποφάσισε ομοφώνως την απονομή τιμητικής διάκρισης στα περιοδικά δε|κατα και Σημειώσεις.

Πηγή iefimerida.gr