21 Απριλίου 2021

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΠΤΗΣΗ ΗΛΙΑΚΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ


Πρωτοποριακή πτήση ηλιακού, αυτόνομου αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Απρίλη στην πόλη Αλμπαθέτε της Ισπανίας.

Μ' επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δοκιμαστική πτήση ενός αεροσκάφους κινούμενου με ηλιακή ενέργεια, στην πρώτη δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες πλοήγησης, κίνησης κι ασθητηριακών τεχνολογικών συστημάτων, έπειτα από ενδελεχή ανάπτυξη λογισμικού, εγκατάσταση και δοκιμές στο έδαφος.

Η εταιρεία αμερικανικών κι ισπανικών συμφερόντων προχώρησε στην προκαταρκτική αυτή δοκιμή του λογισμικού αυτόνομης πλοήγησης (πτήσης χωρίς πιλότο), ενώ παράλληλα κατέγραψε κι αξιολόγησε δεδομένα αναφορικά με τη στατική και τη δυναμική του αεροσκάφους σε διάφορα υψόμετρα, ένα κρίσιμο στάδιο σε μια σειρά δοκιμών της εταιρείας, οι οποίες σε πρώτο στάδιο πραγματοποιήθηκαν με την επιλογή απογείωσης και προσγείωσης από πιλότο.

Αφού ολοκληρωθούν οι πρώτες δοκιμές, η Skydweller θα μεταβεί σε δοκιμές πλήρως αυτόνομων πτήσεων, χωρίς δηλαδή την ύπαρξη ανθρώπου στο πιλοτάρισμα.

Η εταιρεία έχει θέσει ως απώτερο σκοπό την αέναη πτήση, δηλαδή την πτήση αεροσκαφών μ' ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που θα επιτρέπουν σε αεροσκάφη με βαρύ, ισχυρό ωφέλιμο φορτίο να πετούν για περισσότερη ώρα χωρίς ανεφοδιασμό και, κυρίως, με ελάχιστη, ως και μηδενική οικολογική επιβάρυνση.

Πηγή iefimerida.gr