13 Απριλίου 2021

13 ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ


Η Αυστρία και 12 άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για τη θέσπιση ενός "πράσινου διαβατηρίου" για τον τουρισμό, με στόχο αυτό να εφαρμοστεί ταχύτερα κι όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε η Αυστριακή Υπουργός Τουρισμού, Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, σε δηλώσεις της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μετά από πρόσκληση της ίδιας, για πρώτη φορά, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία κι η Ιταλία συζήτησαν τις προτεραιότητες για την εφαρμογή του "πράσινου διαβατηρίου" σε τηλεδιάσκεψή τους στις 29 Μάρτη. 2 εβδομάδες αργότερα, τα 13 κράτη - μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν ότι το "πράσινο διαβατήριο" θα πρέπει να τεθεί σ' εφαρμογή, το αργότερο, ως τον Ιούνη, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την ελευθερία ταξιδιού ενώ η πανδημία συνεχίζεται.

Συγκεκριμένα, το "πράσινο διαβατήριο", το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να είναι έτοιμο προς χρήση απ' την 1η Ιούνη, φέρεται ότι θα περιλαμβάνει τρία πιστοποιητικά: για τον εμβολιασμό, για το διαγνωστικό τεστ (PCR ή γρήγορο τεστ αντιγόνου) ή για ανάρρωση (το νωρίτερο 20 ημέρες μετά απ' το πρώτο θετικό τεστ PCR).

Το έγγραφο θα εκδίδεται δωρεάν, θα είναι ψηφιακό, θα ισχύει για όλη τη διάρκεια της πανδημίας και θα έχει υψηλό επίπεδο προστασίας δεδομένων, καθώς θα περιέχει μόνο τα πιο σημαντικά και σχετικά με τον Covid προσωπικά δεδομένα (π.χ. ταυτοποίηση του ατόμου, εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε, αριθμό παρτίδας, ημερομηνία και τόπος του εμβολιασμού / τεστ).

Όσο αφορά τη γερμανόφωνη χώρα, ο ίδιος ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συγκεκριμένο χρόνο, είχε τοποθετηθεί υπέρ της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Πηγή capital.gr