18 Απριλίου 2021

ΚΑΝΑΔΑΣ: ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ASTRA ZENECA


Οι υγειονομικές αρχές του Καναδά ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ότι εντόπισαν τη δεύτερη περίπτωση εμφάνισης σπάνιας θρόμβωσης στο αίμα και χαμηλών αιμοπεταλίων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Astra Zeneca για το νέο κορωνοϊό, τη χρήση του οποίου πάντως εξακολουθούν να συνιστούν.

Πρόκειται για πρόσωπο που ζει στην επαρχία Αλμπέρτα (δυτικά) στο οποίο και χορηγήθηκε θεραπεία για την ανάρρωσή του. Η πρώτη περίπτωση που αφορούσε μια κάτοικο του Κεμπέκ, ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Οι σχηματισμοί θρόμβων στο αίμα μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Astra Zeneca «παραμένουν πολύ σπάνιοι» κι οι αρχές του Καναδά «συνεχίζουν να θεωρούν ότι τα πλεονεκτήματα των εμβολίων για την προστασία έναντι του COVID - 19 ξεπερνούν τους δυνητικούς κινδύνους», σημείωσαν. Ωστόσο, θα συνεχίσουν «να παρακολουθούν στενά τη χρήση όλων των εμβολίων και ν' αξιολογούν κάθε νέο πρόβλημα ασφάλειας που εγείρει η αξιοποίησή τους», πρόσθεσαν.

Στα τέλη του Μάρτη, η εθνική συμβουλευτική επιτροπή ανοσοποίησης είχε συστήσει στις επαρχίες ν' αναστείλουν τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου στους πολίτες κάτω των 55 ετών, ωσότου ν' αξιολογηθεί ο κίνδυνος.

Έπειτα απ' την κατά γενική ομολογία αργή έναρξή της, η εκστρατεία ανοσοποίησης οδεύει να επιταχυνθεί στον Καναδά. Μέχρι χθες, το 23,3% του καναδικού πληθυσμού είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Όμως ταυτόχρονα, η χώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας, που ανάγκασε το τελευταίο διάστημα τις επαρχίες να επιβάλουν εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Ως χθες, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον Καναδά ανερχόταν σε 23.500 νεκρούς εξαιτίας του COVID - 19 επί συνόλου 1,1 εκατ. και πλέον μολύνσεων απ' τον SARS - CoV - 2.

Πηγή naftemporiki.gr