30 Ιουλίου 2019

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ TUPPERWARE, ΕΡΛ ΤΑΠΕΡ (1907 - 1983)


Αμερικανός βιομήχανος που από μικρός έβαλε στόχο της ζωής του να γίνει διάσημος εφευρέτης κι εκατομμυριούχος. Τα κατάφερε και τα δύο!

Ο Ερλ Τάπερ (Earl Tupper) γεννήθηκε στις 28 Ιούλη 1907 στο Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ. Οι γονείς του ήταν φτωχοί αγρότες και μόλις και μετά βίας τα έφερναν βόλτα στη μικρή τους φάρμα. Ο νεαρός Ερλ βοηθούσε όσο μπορούσε την οικογένειά του, πουλώντας τα προϊόντα της φάρμας από πόρτα σε πόρτα. Παράλληλα, είχε πάθος με τις εφευρέσεις κι ήθελε να γίνει ένας σύγχρονος Λεονάρντο Ντα Βίντσι (πράγματι, κατά τη διάρκεια της ζωής του κατάφερε κι έκανε αρκετές εφευρέσεις).

Μεγαλώνοντας, έκανε δική του οικογένεια κι η γυναίκα του Μαρί Γουίτκομπ έφερε στον κόσμο τα πέντε παιδιά τους.

Το 1938, ο Ερλ Τάπερ δημιούργησε τη δική του εταιρεία, την Tupperware Plastics Company και το 1946 παρουσίασε το δημιούργημά του για το οποίο έμεινε στην ιστορία: το αδιάβροχο κι αεροστεγές πλαστικό δοχείο φαγητού, που τον έκανε διάσημο και πλούσιο. Το γνωστό στη χώρα μας ως «ταπεράκι» πλεονεκτούσε έναντι όλων των άλλων δοχείων φαγητού, καθώς ήταν ελαφρύτερο, δεν έσπαγε όπως τα γυάλινα ή τα κεραμικά και κυρίως γιατί συνοδευόταν από ένα υδατοστεγές κι αεροστεγές κάλυμμα, που βοηθούσε το φαγητό να μην ξεραίνεται και να μην χάνει τη γεύση και το άρωμά του μέσα στο ψυγείο.

Το 1946 τα «ταπεράκια» έκαναν την εμφάνισή τους στα μαγαζιά με σχετική επιτυχία. Τις πωλήσεις τους απογείωσε στις αρχές της δεκαετίας του '50 μια απλή υπάλληλος της εταιρείας, η Μπράουνι Γουάιζ, με μια πρωτοποριακή μέθοδο μάρκετινγκ που εφάρμοσε: την επίδειξη κατ' οίκον.

Οι επιδείξεις κατ' οίκον από γυναίκες βοήθησαν εντυπωσιακά την αύξηση των πωλήσεων. Ήταν μάλιστα τόσο πετυχημένες αυτές οι επιδείξεις, που το 1951 η Tupperware απέσυρε τα προϊόντα της απ' τα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς, μιλώντας ακόμα και σήμερα για τα «ταπεράκια», η διάθεσή τους γίνεται μόνο με κατ' οίκον επιδείξεις.

Η Γουάιζ ανήλθε ταχύτατα τα σκαλιά της ιεραρχίας κι έγινε αντιπρόεδρος της Tupperware. Γρήγορα, όμως, ήρθε σε σύγκρουση με το αφεντικό της ο οποίος την απέλυσε ξαφνικά, και χωρίς καμιά δικαιολογία, το 1958. Το ίδιο ξαφνικά, λίγους μήνες μετά, ο Τάπερ πούλησε την Tupperware αντί 16 εκατομμυρίων δολαρίων στη φαρμακευτική εταιρεία Rexall...

Πηγή ialmopia.gr