31 Ιουλίου 2019

ΤΟ SEATRAC ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΑ ΑΜΕΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Τις ευεργετικές ιδιότητες της θάλασσας για τον οργανισμό αλλά και μια εμπειρία χαλάρωσης, διασκέδασης κι αναζωογόνησης έχουν την ευκαιρία να βιώσουν άτομα με κινητικές αναπηρίες που επισκέπτονται παραλίες, όπου βρίσκεται εγκατεστημένο ειδικό σύστημα για τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στη θάλασσα. Με τον τρόπο αυτό, το μπάνιο γίνεται εφικτό ακόμη και για όσους δεν θεωρείται αυτονόητο, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, αναπηρίες, προσωρινούς τραυματισμούς, διάφορες παθήσεις, δυστροφίες ή παραπληγίες.

Το σύστημα Seatrac είναι μια εφεύρεση της επιτροπής ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών κι αποτελείται από μια ράμπα με ράγες και καροτσάκι, που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Ο χρήστης κάθεται στο καροτσάκι, ο ναυαγοσώστης του δίνει το τηλεχειριστήριο κι έτσι μπαίνει μόνος του μέσα στη θάλασσα. Μετά το μπάνιο, κάθεται και πάλι στο καροτσάκι κι επιστρέφει στην παραλία. Πρόκειται για ένα σύστημα ενεργειακά ανεξάρτητο και κατασκευασμένο από ανθεκτικά στο θαλάσσιο περιβάλλον υλικά, ενώ ένα μόνο απ' τα βασικά του πλεονεκτήματα είναι η ανεξαρτησία που προσφέρει στο χρήστη, καθώς του δίνει τη δυνατότητα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα, χωρίς όμως να γίνεται δυσχερής η διέλευση των υπόλοιπων επισκεπτών - χρηστών.

«Η αυτονομία στη χρήση του συστήματος είναι κάτι πολύ σημαντικό καθώς, ως τώρα, υπήρχαν άλλα συστήματα που δεν προσέφεραν τόσο μεγάλη διευκόλυνση. Για παράδειγμα, η χρήση κάποιων αμαξιδίων θαλάσσης, τα οποία βέβαια είναι χαμηλότερου κόστους, απαιτούσε τουλάχιστον δύο βοηθούς για να μεταφέρουν τον χρήστη στο αμαξίδιο. Παράλληλα, όταν εκείνος έμπαινε στη θάλασσα παρέμενε αναγκαστικά στο αμαξίδιο για όση ώρα έκανε το μπάνιο του, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα σε κάποιον άλλο να το χρησιμοποιήσει. Αντίθετα, με το Seatrac είναι δυνατή η πολλαπλή του χρήση από λουόμενους κι άτομα με αναπηρία την ίδια ώρα, ενώ δεν υπάρχει κι ο κίνδυνος της κατάκλισης για όσους παραμένουν ακίνητοι στο μεταλλικό αμαξίδιο θαλάσσης για αρκετή ώρα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών (παράρτημα Μακεδονίας - Θράκης) και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Αυγουστίδης.

Όσο αφορά τις προδιαγραφές του όλου εγχειρήματος, περιλαμβάνονται προσβάσιμοι χώροι στάθμευσης, διάδρομοι, ντουζιέρες, τουαλέτες, αποδυτήρια και χώρος αναψυχής στην αμμουδιά. «Σημαντικός είναι κι ο ρόλος των ναυαγοσωστών, καθώς τα Seatrac εγκαθίστανται δίπλα σε πύργο ναυαγοσώστη κι οι ίδιοι βοηθούν πάρα πολύ στη μετακίνηση ατόμων με αναπηρία», προσθέτει ο κ. Αυγουστίδης.

Συστήματα Seatrac λειτουργούν σήμερα σε δυο Δήμους της Θεσσαλονίκης (στην παραλία των Νέων Επιβατών του Δήμου Θερμαϊκού και στην παραλία του Σταυρού του Δήμου Βόλβης), στην Ολυμπιακή Ακτή στην Κατερίνη, στη Φώκαια Χαλκιδικής, στην Καβάλα, στο Βόλο, στα Άβδηρα, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη και σε πολλές ακόμη περιοχές σ' όλη την Ελλάδα. Η εγκατάσταση των μηχανισμών γίνεται τον Ιούνη κι η απεγκατάστασή τους τον Σεπτέμβρη, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συντηρήσεις γίνονται απ' τους Δήμους.

Πηγή makthes.gr