10 Ιουλίου 2019

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΟΙ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ!

Κακά μαντάτα για όσους φοβούνται ή αηδιάζουν από τις κατσαρίδες - δηλαδή σχεδόν για τους πάντες...

Όσο περνάνε τα χρόνια, οι κατσαρίδες αναπτύσσουν συνεχώς μεγαλύτερη αντίσταση στα εντομοκτόνα, κάτι που σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα θα είναι πολύ δύσκολο να εξολοθρευθούν με ψεκασμό!

Οι κατσαρίδες είναι φορείς εξάπλωσης μικροβίων, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικό άσθμα, ενώ η θέα τους και μόνο δημιουργεί τρομερό στρες σε αρκετούς ανθρώπους. Αντίθετα με πολλά άλλα ζώα που έχουν βρει το μπελά τους με τα χημικά των ανθρώπων, οι κατσαρίδες δεν δείχνουν να έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή εντομολογίας Μάικλ Σαρφ του Πανεπιστημίου Πέρντιου της Ιντιάνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», σύμφωνα με το «Science», βρήκαν ότι οι κατσαρίδες τείνουν να γίνουν ανθεκτικές σχεδόν σε κάθε είδος χημικού εντομοκτόνου.

Οι ερευνητές δοκίμασαν σε τρεις διαφορετικούς πληθυσμούς κατσαρίδων τρία διαφορετικά εντομοκοκτόνα (αμπαμεκτίν, βορικό οξύ - εικονίζεται στη φωτογραφία - και θειαμεθοξάμη) σε βάθος εξαμήνου. Διαπιστώθηκε ότι, άσχετα με το ποιο εντομοκτόνο χρησιμοποιήθηκε, ο αριθμός των κατσαρίδων ουσιαστικά έμεινε σταθερός ή και αυξήθηκε σε βάθος χρόνου, ακόμη κι όταν χρησιμοποιήθηκαν τα τρία εντομοκτόνα σε συνδυασμό.

Είναι λοιπόν σαφές πως οι κατσαρίδες καταφέρνουν να αντέχουν τα χημικά που τους ρίχνουν οι άνθρωποι. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι στο μέλλον η αντιμετώπιση των κατσαρίδων θα γίνει πιο δύσκολη και θ' απαιτεί συνδυαστικές λύσεις.

Πηγή cnn.gr/news/perivallon